Srijeda, 24 travnja, 2024

SNSD-ov direktor šumskog gazdinstva optužen da je primio 5.000 KM mita, uz poruku: “To ćeš meni donijeti”

Preporučeno

Dušanić se sredinom maja 2023. godine u službenim prostorijama Šumskog gazdinstva Borja sastao se sa G. Đ., direktorom privrednog društva iz Teslića i predočio mu list papira na kojem se nalazio spisak radova, koje je, prema njegovoj evidenciji, privredno društvo iz Teslić izvršilo.

Tužilaštvo RS-a podiglo je optužnicu protiv Nenada Dušanića, bivšeg direktora Šumskog gazdinstva Borja Teslić i SNSD-ovca, koji se tereti za krivično djelo primanje mita počinjeno u julu 2023. godine.

Dušanić je optužen da je 6. jula prošle godine uzeo kovertu u kojoj je bio spomenuti iznos i to u označenim novčanicama, nakon čega je uhapšen.

Neposredno nakon toga, Općinski odbor SNSD-a u Tesliću donio je odluku o njegovom isključenju iz stranke.

Dušanić se tereti da je od direktora jednog privrednog društva iz Teslića, kao izvršioca radova na popravci i održavanju šumskih puteva na području ovog šumskog gazdinstva, zahtijevao i primio novčani iznos od 5.000 KM, a u vezi sa realizacijom ugovornih obaveza, te na taj način zloupotrijebio svoju dužnost za izvršenje krivičnog djela, motivisan pribavljanjem protivpravne imovinske koristi.

Upravo se čita:  Nesreća u BiH: Mladić (20) pao s konja, ljekari se bore za njegov život

Radovi su koštali 6.440 KM. Dušanić se sredinom maja 2023. godine u službenim prostorijama Šumskog gazdinstva Borja sastao se sa G. Đ., direktorom privrednog društva iz Teslića i predočio mu list papira na kojem se nalazio spisak radova, koje je, prema njegovoj evidenciji, privredno društvo iz Teslić izvršilo.

– Na pitanje G. Đ. na šta se odnosi stavka od 5.000 KM odgovorio je: “To ćeš meni donijeti” – navedeno je u optužnici.

Upravo se čita:  MUP RS: Danas ćemo vježbat, nema razloga za uznemirenost građana

Dodaje se da je, nakon što je 19. maja 2023. godine, Šumsko gazdinstvo Borja Teslić privrednom društvu izmirilo obaveze u vezi izvršenih radova, više puta sa svog telefonskog broja pozivao G. Đ. i zahtijevao da mu preda 5.000 KM.

– Nakon toga se 6. jula 2023. godine oko 15.05 sati u službenim prostorijama Šumskog gazdinstva Borja Teslić sastao sa G. Đ. i od njega u bijeloj koverti primio iznos od 5.000 KM u prethodno pripremljenim novčanicama, obilježenim po apoenima i serijskim brojevima, a potom zahtijevao da mu G. Đ. do 13. jula iste godine donese još 5.000 KM, nakon čega je uhapšen – piše u optužnici Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, a koju je potvrdio Okružni sud u Banjoj Luci, piše Faktor.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Akcija “Trougao”: Uhapšeno pet osoba, pretresaju se stambeni i poslovni objekti

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, uz tehničku...

Još vijesti za vas