Subota, 20 srpnja, 2024

SNSD planira promjenu naziva Srebrenice: “Sljedeće sedmice konkretni potezi”

Preporučeno

Dodikova izjava dolazi nakon što je Generalna skupština 23. maja donijela rezoluciju o Srebrenici kojom se proglašava Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, 11. juli.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, koji je iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da se vode razgovori u “opštinskim i stranačkim tijelima” o pokretanju inicijative za izmjenu naziva opštine Srebrenica.

“Sljedeće sedmice će se znati konkretni potezi koji će biti primijenjeni”, kazao je Grujičić, ne objašnjavajući šta je razlog pokretanja inicijative.

Njegova izjava dolazi nakon što je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske izjavio za beogradsku TV Happy u čevrtak, 30. maja, a kako prenosi Radio Televizija Republike Srpske, da u Srebrenici 11. jula “niko nije poginuo, niko nije ubijen, nije bilo operacija jedanaestog”.

“Zato neki naši ljudi tamo iz Srebrenice kažu dosta im je laži oko svega toga i sad su pokrenuli inicijativu da promijene naziv, da se Srebrenica ne zove Srebrenica, nego da se da neko drugo ime opštini, pa ćemo vidjeti kako ćemo to razviti”, rekao je Dodik u intervju, prenosi RTRS.

Upravo se čita:  Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Dodikova izjava dolazi nakon što je Generalna skupština 23. maja donijela rezoluciju o Srebrenici kojom se proglašava Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, 11. juli.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. zločin u Srebrenici okarakterizirao kao genocid, koji zvanični Beograd i vlasti bh. entiteta Republika Srpska negiraju.

U genocidu u Srebrenici, koji su u julu 1995. počinili pripadnici Vojske Republike Srpske, ubijena su najmanje 8.372 Bošnjaka.

Upravo se čita:  Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Za genocid u Srebrenici osuđeno je više od 50 osoba, na oko 700 godina zatvora, a među njima ratni predsjednik RS-a Radovan Karadžić i glavni komandant Vojske RS-a Ratko Mladić.

Šta kaže zakon o izmjeni naziva opština u RS?

Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS predviđa da inicijativu za promjenu naziva jedinice lokalne samouprave može podnijeti “zainteresovana skupština jedinice lokalne samouprave ili najmanje 30 odsto birača koji imaju prebivalište na području jedinice lokalne samouprave za koju se traži promjena naziva”.

U zakonu se dodaje da o inicijativi koju podnosi najmanje 30 odsto birača koji imaju prebivalište na području jedinice lokalne samouprave za koju se traži promjena naziva mišljenje daje skupština jedinice lokalne samouprave.

Upravo se čita:  Nova provokacija iz Srbije: 11. jula uputili protestnu notu MVP-u BiH, ali su dobili "hladan tuš"

“Inicijativa za promjenu naziva jedinice lokalne samouprave mora biti obrazložena i mora da sadrži razloge koji opravdavaju promjenu naziva”, ističe se.

Nakon toga se inicijativa podnosi Vladi RS, posredstvom Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Vlada donosi odluku o inicijativi za promjenu naziva jedinice lokalne samouprave, nakon razmatranja inicijative.

U slučaju prihvatanja inicijative, u roku od 30 dana od dana donošenja odluke Vlada će utvrditi nacrt zakona i uputiti ga u dalju proceduru.

Skupštinu opštine Srebrenica čini 21 odbornik, od čega je sedam iz SNSD-a, dva iz Demokratskog narodnog saveza, jedan iz Ujedinjene Srpske i jedan iz DEMOS-a. Oni čine vladajuću koaliciju u toj opštini, podsjeća RSE.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas