Nedjelja, 26 svibnja, 2024

SNSD traži sjednicu Predstavničkog doma BiH o Schmidtovim odlukama

Autor:NAP.ba

Preporučeno

Vulić je izrazila očekivanje da će sjednica biti održana naredne sedmice, ali o datumu nije mogla govoriti.

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je danas predsjedavajućem Predstavničkog doma zahtjev za održavanje hitne sjednice ovog doma, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić.

Klub poslanika SNSD-a zatražio je da tačka dnevnog reda bude “Razmatranje aktuelne političke situacije u institucijama BiH – ustavna zakonodavna uloga Parlamentarne skupštine u skladu sa članom IV 4.a) Ustava”.

Vulić je izrazila očekivanje da će sjednica biti održana naredne sedmice, ali o datumu nije mogla govoriti.

Upravo se čita:  Lagumdžija: Negatori genocida su mogli mnogo inteligentnije! Veliki broj suzdržanih su nama prilazili i izvinjavali se zbog pritiska

– Prema Poslovniku, o opravdanosti i hitnosti sjednice odlučuje predsjedavajući ovog doma. Unaprijed govoriti o materijalu i ishodu sjednice, bilo bi neodgovorno. Razgovaraćemo o detaljima na samoj posebnoj sjednici – istakla je ona.

Pretpostavlja se da se radi o zaključku broj 2, sa nedavne sjednice NSRS. U tom zaključku se navodi da se održi sjednica Parlamentarne skupštini BiH i proglase nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Christiana Schmidta “koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik”.

Upravo se čita:  Ministar Helez i zamjenik generalnog sekretara NATO-a : Neće biti oklijevanja u reakciji NATO-a na dešavanja u BiH

Dalje se traži da se zabrani organima BiH primjena tih odluka, da proglase sajt OHR neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata, da zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija, da se na istoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH donese Izborni zakon BiH, sa svim poboljšanjima koji se tiču izbornog integriteta i da se razvlasti CIK u njegovom antiustavnom djelovanju, da se postigne politički konsenzus o daljem evropskom putu BiH i da se taj proces bitno ubrza, da se donese Deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH, prenose Vijesti.

Upravo se čita:  Mehmedović “vrlo dobro zna Cvijanović”: Bila je konobarica dok sam ja provodio zakon

Ukoliko se ne ispoštuje Zaključak broj 2. Narodne skupštine Republike srpske, traži od izabranih predstavnika da prestanu odlučivati na nivou BiH i da se više ne vraćaju u taj proces.

Izdvajamo

Izdvajamo

U “grad milionera” u BiH sletjelo 17 njemačkih bogataša

U živopisnim Živinicama, gradu gdje svaki pedeseti stanovnik miriše na milione, ovih dana je odigran skup kakav se ne...

Još vijesti za vas