Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Solarna oluja na putu da pogodi Zemlju: NASA očekuje „direktan udarac“

Nemojte propustiti

Solarna oluja je prouzrokovana nedavno povećanim aktivnostima Sunca, a ovakve erupcije mogu da oslobode 100.000 puta više energije od one koju čitavo čovečanstvo proizvede za godinu dana.

Ogromna Sunčeva pjega i filamenti na površini Sunca su prije nekoliko dana zabrinuli astronome zbog Sunčevih baklji i koronalnog izbačaja mase (CME) usmjerene ka Zemlji, što može da dovede do nestanka struje i poremećaja u radu komunikacionih sistema.

Zemlju je u martu ove godine pogodilo nekoliko geomagnetnih oluja koje nisu izazvale veliku štetu, ali su skrenule pažnju na potencijalnu štetu koju bi mogle da izazovu jače oluje. Geomagnetna oluja klase G1 je početkom ovog mjeseca pogodila je Zemlju i izazvala sjajne aurore iznad Kanade, a jedini problem je što niko nije primjetio ovu oluju dok nije bilo prilično kasno.

U petak je objavljeno da je ogromna Sunčeva baklja izbila na površini Sunca i da, ako stigne do Zemlje, to može izazvati prekide radio signala, struje i GPS-a u mnogim delovima svijeta.

Već narednog dana, dr Tamita Skov, poznata kao “žena svemirskog vremena” je predvidela “direktan udar” solarne oluje koja će se desiti u utorak. Ona je objavila vijest na društvenim mrežama zajedno sa video snimkom Nasinog “modela predviđanja”.

Skov je više puta nagrađivana naučnica u „Aerospace Corporation“, a radi i kao edukator za Nasu, “History channel” i “MIT Technology Review”.

“Direktan udarac. Filament u obliku zmije lansiran je kao velika solarna oluja i nalazi se u zoni udara sa Zemljom. NASA predviđa udar 19. jula”, napisala je ona na Tviteru, uz napomenu da to može dovesti do smetnji u radu GPS-a i drugih radio veza.

Njen tvit pratio je još jedan post sa snimkom Sunca.

“Dugački filament u obliku zmije udaljava se od Sunca u zadivljujućem baletu. Biće teško predvidjeti magnetnu orijentaciju ove solarne oluje usmjerene ka Zemlji. Uslovi na nivou G2 (moguće G3) mogu da nastanu ako je magnetno polje ove oluje orijentisano na jug”, napisala je Skov u objavi.

Solarna oluja je prouzrokovana nedavno povećanim aktivnostima Sunca, a ovakve erupcije mogu da oslobode 100.000 puta više energije od one koju čitavo čovečanstvo proizvede za godinu dana.

Prema snimku koji je Tamita podelila, solarna oluja će nas pogoditi u večernjim časovima 19. jula po evropskom i jutarnjim časovima po američkom vremenu, a kako je Sunce sada u aktivnoj fazi svog 11-godišnjeg ciklusa, očekuje se da se ovakvi događaji dešavaju sve češće do 2025. godine, kada će Sunce dostići svoj maksimum solarne aktivnosti.

Trenutno se postavlja pitanje koliko su solarne oluje zaista opasne. One obično mogu, u zavisnosti od intenziteta, da izazovu smetnje u GPS navigacionim sistemima, što bi moglo da ometa letove malih aviona i navigaciju brodova, prekide u snabdevanju električnom energijom i poremete radio signale. Osim toga, nema naročitog razloga za brigu.

Pročitajte još

Izdvajamo

Vlasnica frizerskog salona u očaju, nudi platu skoro 2.400 KM: “Ne mogu naći radnicu, radim 12 sati dnevno”

Dok ne dođu bolji dani, vlasnica će nastaviti raditi i 12 sati dnevno S nestašicom radnika u Hrvatskoj sve se...

Možda vas zanima i ovo