Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Spasioci iz Sarajeva i Hrvatske na Bjelašnici održali zajedničku vježbu

Nemojte propustiti

Zajednička vježba Gorske službe spasavanja, stanice Sarajevo (GSSSS) i Hrvatske gorske službe spasavanja (HGSS), održana je u subotu na Bjelašnici pokaznom vježbom pretraživanja lavine. U vježbi su sudjelovale Gorske službe spasavanja, stanice Sarajevo (GSSSS), te pripadnici Hrvatske gorske službe spasavanja (HGSS), stanice Zadar, Gospić i Orebić, potvrdio je Feni načelnik Gorske službe spasavanja, stanice Sarajevo, Adnan Podžo.

Upravo se čita:  Snimio udar groma u Bihaću: "Jeste li sigurni da je on živ"

snijeg-vjezbaOn je dodao da je u vježbi sudjelovalo 40 ljudi i da je zajednička vježba rezultat višegodišnje regionalne saradnje, koja je prije dvije godine i zvanično verifikovana Sporazumom o zajedničkom djelovanju gorskih službi spasavanja BiH, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Na terenu se radilo sondiranje lavine, pretraga s lavinskim detektorima i psima tragačima.

Bila je ovo ujedno i prilika za zajedničku provjeru psihičke, fizičke i tehničke sposobnosti pripadnika gorskih službi, te za demonstraciju stručnosti i obučenosti u neželjenim situacijama.

Upravo se čita:  Njemačka mijenja propise od 1. augusta, slijedi li egzodus ovog zanimanja iz BiH?

(Fena)

Pročitajte još

Izdvajamo

Podignuta optužnica protiv troje ljekara zbog smrti djevojčice Džene Gadžun

Suad Rožajac tereti se za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi, u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje. Nina...

Možda vas zanima i ovo