Utorak, 23 travnja, 2024

Spasioci iz Sarajeva i Hrvatske na Bjelašnici održali zajedničku vježbu

Preporučeno

Zajednička vježba Gorske službe spasavanja, stanice Sarajevo (GSSSS) i Hrvatske gorske službe spasavanja (HGSS), održana je u subotu na Bjelašnici pokaznom vježbom pretraživanja lavine. U vježbi su sudjelovale Gorske službe spasavanja, stanice Sarajevo (GSSSS), te pripadnici Hrvatske gorske službe spasavanja (HGSS), stanice Zadar, Gospić i Orebić, potvrdio je Feni načelnik Gorske službe spasavanja, stanice Sarajevo, Adnan Podžo.

Upravo se čita:  Ambasada SAD-a: Ko je kriv za krizu u BiH?

snijeg-vjezbaOn je dodao da je u vježbi sudjelovalo 40 ljudi i da je zajednička vježba rezultat višegodišnje regionalne saradnje, koja je prije dvije godine i zvanično verifikovana Sporazumom o zajedničkom djelovanju gorskih službi spasavanja BiH, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Na terenu se radilo sondiranje lavine, pretraga s lavinskim detektorima i psima tragačima.

Bila je ovo ujedno i prilika za zajedničku provjeru psihičke, fizičke i tehničke sposobnosti pripadnika gorskih službi, te za demonstraciju stručnosti i obučenosti u neželjenim situacijama.

Upravo se čita:  Ramo Isak o hapšenjima: Malo mi je ovo neozbiljno... Šta se čekalo godinama? To je trebalo odmah riješiti ako je bilo dokaza

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ako imate ove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM? Od naredne godine ih više nećete moći koristiti

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i...

Još vijesti za vas