Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Spasilačke ekipe i dalje tragaju za četvrtim planinarom

Preporučeno

Spasilačke ekipe i dalje tragaju za četvrtim planinarom koje je zatrpala lavina na bh. strani planine Kamešnice, istočno od vrha Konj.

Foto: HGSS
Foto: HGSS

Operativno komunikacijski centar OKC BiH 112 Ministarstva sigurnosti BiH koordinira aktivnosti potrage sa kolegama iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske.

Potraga je nakratko prekinuta tokom noći zbog olujnog vremena, a nastavljena je danas. Teren je vrlo težak za sondiranje i pretragu zbog nevremena, velikih snježnih nanosa i zemlje.

Upravo se čita:  Transparency International o samovolji režima u RS-u: Otvara se prostor za kriminal i nekažnjavanje korupcije, a BiH se uvodi u neizvjesnost

U potrazi učestvuje približno 130 spasilaca iz Republike Hrvatske i BiH.

Iz BiH su na Kamešnici pripadnici Gorskih službi spašavanja (GSS) Livno, Tomislavgrad , Posušje, Široki Brijeg, Mostar sa tri GSS, Jablanica, te se očekuje pomoć od GSS Zavidovića i Travnika. U akciju traganja i spašavanja hrvatska GSS je uz ekipu iz Splita, koja koristi helikopter, uputila i ekipe GSS-a Sinj, Gospić i Šibenik sa 3 vozila. Oni su se u dogovoru s policijom BiH, okupili u mjestu Podgradina (BiH) odakle su s pripadnicima policije BiH krenuti u potragu.

Upravo se čita:  Objavljeni detalji ubistva Banjalučanina na Manjači: Drvenom letvom Rodoljubu zadao više udaraca po glavi od kojih je preminuo

Mjesto nesreće obezbjedjuje lokalna policija.

Podsjećamo, lavina je zatrpala jučer četiri planinara. Svi su državljani Republike Hrvatske. Tri osobe su pronađene, a sa četvrtom osobom nije bilo kontakta.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas