Petak, 12 travnja, 2024

Sprema se još jedna optužnica protiv Dodika!? “Histeričan je, pisao je Schmidtu iz straha”

Preporučeno

Šmit nije odustao zato što se plaši, kako mu se inputira, već zato što je od zapadnih obavještajnih službi dobio informacije da će biti napadnut, kaže Vasković

Slobodan Vasković, poznati bh. novinar, danas je na svom blogu objavio kako se protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika u Tužilaštvu BiH bodi još jedan krivični postupak.

On kaže kako nije nerealno da protiv lidera SNSD bude podignuta još jedna optužnica. Dotakao se Vasković i Dodikovog pisma upućenog Schmidta.

Kaže da je to pismo odraz Dodikovog straha zbog mogućih posljedica nakon svega što je uradio u posljednje vrijeme.

Njegovu objavu ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Tužilaštvo BiH protiv Milorada Dodika vodi još jedan krivični postupak, osim onog u kojem je optužen za nesprovođenje odluka visokog predstavnika za BiH.

“Milorad Dodik…. nije evidentiran u kaznenoj evidenciji, vodi se drugi krivični postupak…”, navodi se u Optužnici protiv Dodika koja je potvrđena 11.09. ove godine.

Upravo se čita:  Dodik opet prijeti separatizmom: Ako Schmidt interveniše u vezi imovine, proglasit ćemo nezavisnost

Ovaj citat svjedoči da Dodik nije ranije kažnjavan, pa ga ni nema u kaznenoj evidenciji, ali da Tužilaštvo BiH vodi još jedan krivični postupak protiv njega.

Nije navedeno o kojem krivičnom djelu je riječ, da li se možda radi o kupovini vile na Dedinju u Beogradu, ali je činjenica da bi, realno, protiv Dodika mogla da “sijevne” još jedna optužnica.

Šmit nije odustao zato što se plaši, kako mu se inputira, već zato što je od zapadnih obavještajnih službi dobio informacije da će biti napadnut i fizički ugrožen ukoliko dođe u Banjaluku.

Kada smo već kod Dodikovog pisma Šmitu, treba primijetiti da on pokušava njime poručiti da je u “ličnom sukobu” sa Šmitom i Majklom Marfijem, ambasadorom SAD u BiH, a ne sa SAD-om i EU.

Upravo se čita:  Makron nakon sastanka s Vučićem: Važno nam je da BiH ostane ujedinjena zemlja

Loš, vrlo loš, pokušaj Dodika da se izvuče od odgovornosti zbog otvorenih prijetnji Šmitu, te onih indirektnih upućenih Marfiju i Džulijanu Rajliju, ambasadoru Velike Britanije u BiH.

Pokušaj Dodika da sve zlo koje je počinio i čini i dalje kako bi, isključivo, spasio samo sebe predstavi SAD-u i Zapadu tek kao “lični sukob”, a ne otvorene fiičke prijetnje njihovim diplomatskim predstavnicima u BiH, kao i visokom predstavniku Šmitu, odraz je velikog straha u kojem se Dodik nalazi.

Nema dileme da je ovaj navod u podignutoj Optužnici veoma zabrinuo Dodika, pa je njegovo ponašanje iracionalno, histerično i dezorijentisano.

Upravo se čita:  Bećirović poručuje da se “ne igra vatrom”: Glavni problem BiH nije Milorad Dodik

Ukazuje na to i njegovo pismo Kristijanu Šmitu, upućeno 14.09., u kojem on navodi navodne razloge zbog čega ga ne priznaje za visokog predstavnika.

Pismo je odraz Dodikovih strahova od teških posljedica koje će, izvan svake razumne sumnje, izazvati sprečavanje dolaska Šmita u Banjaluku.

Strah mu je pokušao “saliti” njegov pohlepni savjetnik Nenad Kecmanović, koji je prije nekoliko dana javno pozivao na sukobe sa SAD-om i Zapadom, prolivanje krvi, stavljanje lisica na Šmitove ruke, a sada kreira Dodikova pisma kojima se pokušava dodvoriti SAD-u i Zapadu, preplitkim “pojašnjenjima” da on nema ništa protiv njih, već samo “lični animozitet” sa Marfijem i Šmitom, napisao je Vasković na svom blogu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ambasada SAD: Dodik griješi ako misli da će Amerika stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...

Još vijesti za vas