Utorak, 18 lipnja, 2024

Sprema se novi zakon: RS želi proizvoditi oružje i municiju bez državne kontrole?

Preporučeno

- Federacija BiH je zakon donijela još 2007, evo došao je trenutak da i mi nakon 16 godina to uradimo. Zašto baš sada?! Nameće se kontekst da je namjenska industrija u FBiH neuporedivo veća i organizovanija od namjenske industrije u RS-u, rekao je šef Kluba SDS-a u NSRS-u Vukota Govedarica.

Okončana je u četvrtak sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je, između ostalog, usvojen Nacrt zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u RS-u. Način na koji se nastoji regulisati namjenska industrija u RS-u različito se tumači. Mnogi već vide antiustavni potez i uzurpaciju nadležnosti države, a oni koji žele biti posve jasni kažu da je namjera da proizvodnja oružja i municije bude bez državne kontrole i da se finalizira inicijativa Srbije o ulaganju u pojedina vojna preduzeća u RS-u.

– Radimo taj zakon da bismo tu oblast uredili na nivou RS-a, a ne da bude u nadležnosti BiH. Oblast namjenske industrije nije propisana Daytonom i mi koristimo priliku da tu oblast uredimo na nivou RS-a, odnosno da definišemo propise u vezi s proizvodnjom naoružanja i vojne opreme, izjavio je prije nekoliko mjeseci ministar privrede i preduzetništva RS-a Vojin Mitrović.

Na sjednici je rekao da se Nacrtom zakona prvi put uspostavlja sveobuhvatan i kvalitetan pravni okvir u toj oblasti, a proizvodnja naoružanja i vojne opreme uređuje kao djelatnost od strateškog interesa.

– Federacija BiH je zakon donijela još 2007, evo došao je trenutak da i mi nakon 16 godina to uradimo. Zašto baš sada?! Nameće se kontekst da je namjenska industrija u FBiH neuporedivo veća i organizovanija od namjenske industrije u RS-u, rekao je šef Kluba SDS-a u NSRS-u Vukota Govedarica.

Upravo se čita:  Arnel Isak najavio pjesmu o svom ocu: "Armija Rame Isaka, čuvaće te Bosno Snaga naroda"

Osvrnuo se i na tvrdnje zvaničnika RS-a prema kojima oni nemaju tačan uvid na koji način FBiH proizvodi i prodaje naoružanje.

– Provjere na državnom nivou vrši Ministarstvo za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose i nemate informacije odatle gdje već pet godina imate svog ministra, a optužujete nekog drugog da ne znate na koji način se vrši proizvodnja. Stičem utisak da se donošenjem zakona koji toliko kasni u ovom vremenu političke napetosti, strepnje, želi stvoriti atmosfera kako će sada RS napraviti tako snažnu namjensku industriju koja će biti neuporedivo snažnija od Federacije i mnogih drugih, rekao je Govedarica.

Dodao je da je državni zakon postavio stvari na noge i dao veliko ovlaštenje entitetima da donesu svoje zakone o namjenskoj industriji.

Poslanik PDP-a Milanko Mihajlica kazao je da je namjenska industrija u RS-u uništena zahvaljujući bivšem visokom predstavniku Paddyju Ashdownu i aferi Orao. Dodao je da namjenska industrija Federaciji BiH godišnje donosi stotine miliona maraka.

Upravo se čita:  Premijer Nikšić: Ima prostora da se Federacija BiH dodatno zaduži

– To je resurs koji se može iskoristiti za jačanje RS-a. Ne želim da neko pogrešno shvati da želimo da proizvodimo oružje i opremu za neke nove sukobe, ali isto tako se ne možemo praviti da se ništa ne dešava. Našu namjensku industriju nećemo moći razvijati bez ozbiljne saradnje sa namjenskom industrijom Srbije, poručio je.

Znamo da je većina naoružanja koja se proizvede u BiH namijenjena za izvoz, a što se mora uraditi preko državnih institucija. Ukoliko se novi zakon u RS-u bude doticao samog izvoza, profesori ustavnog prava vjeruju da će biti negativno ocijenjen na Ustavnom sudu BiH.

– U Federaciji BiH je zakon ranije donesen, ali on ne isključuje državu. Vanjskotrgovinski odnosi su u isključivoj nadležnosti države BiH. Narativ koji propagiraju političari RS-a je lažan, još u Daytonu kada nismo imali ovo što oni nazivaju prenosom ovlasti, jasno je utvrđeno da su vanjskotrgovinski odnosi nadležnost države BiH i kao takvi ne mogu biti predmet specificiranih strateških interesa, kako to kažu u RS-u. Vanjskotrgovinski odnosi, bio to izvoz hemijskih olovaka ili minobacača, u potpunosti je pod kontrolom države, kaže nam vojni analitičar Dean Džebić.

Upravo se čita:  Počeo Samit u Švicarskoj, Bećirović zajedno sa svjetskim liderima

Dodaje da je ostavljena mogućnost da se do 49 posto akcija može prodati stranom privrednom ili fizičkom ugovornom organu.

– Ali, tamo kažu da se u posebnim uslovima taj procenat može povećati na 51 posto – konkretno strana država može kupiti većinu. Nema sumnje da bi u takvoj vrsti utakmice, u kojoj bi neko pokušao da kupi većinu, Srbija imala prioritetno mjesto, a njen kapital je tu već itekako prisutan, tvrdi Džebić.

Ističe da RS pokušava zaobići institucije BiH i da bi provođenje zakona značilo najveći udar na Dayton.

– Ako jedan entitet stvori pretpostavke da samostalno proizvodi naoružanje i vodi vanjskotrgovinsku politiku, onda se država svodi na prazan okvir koji nema pravnu snagu, poručuje.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas