Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Sramotni billboard osvanuo i u Istočnom Sarajevu: “… jer niko ne može da sudi RS-u”

Autor:N1

Preporučeno

Ovim povodom oglasili su se iz OHR-a i pojasnili Dodikovim pristašama da granica između entiteta ne postoji.

Nakon Banje Luke, i u Istočnom Sarajevu postavljen je billboard sa natpisom “granica postoji”. Riječ je o poruci koju su simpatizeri predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika isticali na protestima podrške koji su nekoliko puta održani u blizini entitetske linije, nakon što je Tužilaštvo BiH protiv njega podiglo optužnicu.

– Granica postoji – jer niko ne može da sudi Republici Srpskoj, navedeno je na billboardu postavljenom u blizini naselja Dobrinja 1, piše N1.

Upravo se čita:  Upoznajte Seadu Todić (63), diplomanticu na Odsjeku za arapski jezik i književnost

Podsjećamo, među brojnim billboardima sa sličnim porukama koji su osvanuli u Banjoj Luci, našao se i onaj sa natpisom “preko 130 nadležnosti preneseno je na nivo BiH”.

On je pojedine posebno zabrinuo, s obzirom na činjenicu da je na njemu istaknut i ukinuti grb RS, kao i lik pripadnika žandarmerije, odnosno njegova fotografija sa obilježavanja 9. januara kao neustavnog dana entiteta RS.

Upravo se čita:  Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK i izdali 28 prekršajnih naloga

Ovim povodom oglasili su se iz OHR-a i pojasnili Dodikovim pristašama da granica između entiteta ne postoji.

– Ustavni sud BiH je razmatrao ustavnost izraza “granica” u Ustavu RS u januaru 2000. godine i zaključio da je izraz “granica” neustavan. Osporeni član Ustava RS je izmijenjen kako bi izraz “granica” bio zamijenjen terminom “međuentitetska linija razgraničenja”. Ne postoji državna granica između entiteta, naveli su, između ostalog.

Preporučeni sadržaj

Izdvajamo

Izdvajamo

Rezolucija o Srebrenici usvojena u Generalnoj skupštini UN-a

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena je rezolucija o genocidu u Srebrenici. 84 države su glasale za, 19 protiv a 68...

Još vijesti za vas