Petak, 1 ožujka, 2024

Sramotno: Usred Sarajeva demolirana spomen-ploča Sarajlijama ubijenim u opsadi

Preporučeno

Ploča nije u nekom zabačenom dijelu, nije ni u Republici Srpskoj jer da je tamo srušena to bi bila udarna vijest u medijima u FBiH. Usred je Sarajeva. Na mostu Ciglane, Općina Centar. Uništena, pored nje dnevno prođe stotine građana, piše Slobodna Bosna

Foto: A. Panjeta/Slobodna Bosna
Foto: A. Panjeta/Slobodna Bosna

Dok uz 6. april i druge datume mnogi pune novinske stupce i televizijske emisije pričajući nadugo i naširoko o stradalim Sarajlijama, postavljaju stolice i slično, ostalim danima o spomen-obilježjima ubijenoj djeci i civilnim žrtvama rata malo ko brine.

U optužnici Stanislavu Galiću, komandantu Romanijskog korpusa od septembra 1992. do augusta 1994., jedinice koja je držala pod opsadom Sarajevo, doživotno osuđenom zbog “terora nad civilnim stanovništvom”, stoji između ostalog sljedeće:

Upravo se čita:  Bećirović: BiH zajedno s demokratskim svijetom izražava solidarnost s Ukrajinom

“6. decembra 1993: Dvije artiljerijske granate od 122 mm pogodile su pijacu Ciglane u ulici Đure Đakovića. Ubijeno je četiri, a ranjeno trinaest osoba. Pucano je sa Poljine, područja koje je držala VRS”.

ploca-ciglane1

Među ubijenim su bili i tada 16-godišnja djevojčica Selma Zulčić i 17-godišnji dječak Admir Džidić.

“Radovao se ovom gradu, radovao se svom 18. rođendanu. Međutim, nije ga dočekao. Imao je 17. godina kad je poginuo. Bio je pun ambicija, kao i svako dijete. Imao je snove i želje, ali su te njegove želje prekinute. Pitam se po stotinu puta zašto su kriva naša djeca?! Zašto smo krivi mi koji smo ostali ovdje?! Ali naša djeca nikad neće biti zaboravljena, bar od nas roditelja. Oni će uvijek živjeti u nama”, kazala je prošlog 6. aprila Admirova mama Emira. Ona nije i neće zaboraviti svog sina, ali izgleda da mnogi jesu, kako njega tako i ostale žrtve ubijene u opsadi Sarajeva.

Upravo se čita:  Mogli bi vam zatrebati kišobrani: Evo kakvo će vrijeme biti za vikend

“Rahmet, pokoj i šutnja mrtvima. Proučite fatihu i pomolite se, pamtite i opominjite”, piše na demoliranoj i zaboravljenoj spomen-ploči koja bi trebala da nas sjeća na ubijene sugrađane i koja će skupa s ostalima biti zaboravljena sve dok sekretarice lokalnih, federalnih i državnih moćnika, svoje šefove nekoliko dana pred 6. april ne opomenu na još jednu godišnjicu početka opsade, a saradnici im ne pripreme govore…(SB)

Upravo se čita:  Reakcija OHR-a: Ustav BiH ne ostavlja bilo kakav prostor za 'suverenitet' entiteta

Izvor: Slobodna Bosna

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nevjerovatni podaci: Puter tri, a mlijeko dva puta skuplje u BiH nego u Hrvatskoj

Za 250 grama maslaca stanovnici BiH u domaćim trgovinama trebaju biti spremni izdvojiti iznos i do 8 KM, ovisno...

Još vijesti za vas