Utorak, 27 veljače, 2024

Srbija dozvolila izvoz pšenice: Hoće li sada pojeftiniti brašno u BiH?

Preporučeno

Iako je Vlada Srbije odobrila mjesečne kvote za izvoz 220.000 tona pšenice i kukuruza i 23.000 tona brašna, čiji će dio završiti i u BiH, postavlja se pitanje hoće li i kada doći do pada cijena brašna u našoj zemlji.

Domaći mlinari podržavaju odluku Srbije kojom se odobrava izvoz pšenice, ali ne i pšenice u situaciji kad su mlinovi u BiH tek proradili.

Upravo se čita:  Domaći mlinari snizili cijenu brašna u FBiH: Evo koliko sada košta vreća

Snježana Kopačević iz Mlina Kopačević u Odžaku, koji godišnje preradi oko 5.000 tona pšenice, kaže da je na ovaj način upitno šta će biti s domaćom proizvodnjom.

– Tona brašna u Srbiji je 470 eura, na što treba dodati cijenu transporta, PDV, pa dobijemo cijenu sličnu našoj, tako da našem stanovništvu neće biti ništa bolje – mišljenja je Kopačević.

Upravo se čita:  U FBiH bi uskoro trebala krenuti proizvodnja borbenih vozila

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, kaže da Srbija ima nešto niže cijene u odnosu na naše, ali s lošijim kvalitetom, s obzirom na to da mi u BiH uvozimo dosta pšenice iz Mađarske koja je boljeg kvaliteta.

– Dakle, možete imati vreću brašna od 28 KM lošijeg kvaliteta, od 30 srednjeg i od 35 KM ekstra kvaliteta. To praktično imamo i sada. Ne očekujem rast cijena do žetve, mislim da nam predstoji period stabilnih cijena – kaže nam je Kos.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Oduzeta vozila u Sarajevu: Dvojica vozača ukupno imaju dug od 71.910 KM na ime neplaćenih kazni

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo proteklih dana su oduzeli dva vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja, a dvojica vozača...

Još vijesti za vas