Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Srbija: Dva smrtna slučaja od gripa tipa A

Nemojte propustiti

U Srbiji su registrovana dva smrtna slučaja koji se mogu dovesti u vezu sa virusom gripa tipa A, izjavila je Dragana Dimitrijević sa Instituta “Milan Jovanović Batut”.

imagesOba smrtna slučaja dogodila su se u februaru. U prvom slučaju preminula je osoba na području Beograda, a 13. februara preminula je osoba sa područja Novog Sada.

“Oba pacijenta su bili hronični bolesnici i oni su hospitalizovani zbog osnovne bolesti. Kod njih je potvrđen virus gripa, ali ponavljam oni su bili hronični bolesnici”, rekla je Dimitrijevićeva.

Upravo se čita:  KFOR poručio Srbima na Kosovu: Raziđite se ili ćemo vas ukloniti

Ona je navela da je na Klinikama za hematologiju i nefrologiju Kliničkog centra Vojvodine registrovana epidemija virusa gripa koja je danas prijavljena Institutu za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, javljaju beogradski mediji.

“Od 80 pacijenata, virus gripa tipa B registrovan je kod četiri pacijenta, a vgoregistrovan je kod 13 pacijenata”, rekla je Dimitrijevićeva i apelovala da građani izbjegavaju posjete bolnicama.

Upravo se čita:  Kako komšije 'deru' turiste: 'Vožnju taksijem u Splitu platili su 180 eura'

Ona je istakla da je epdemiološka situacija u Srbiji očekivana za ovaj period godine i da se preduzimaju sve mjere za sprečavanje epidemije.

Prema posljednjim podacima, do 10. februara, u Srbiji je zabilježeno 11.942 slučaja oboljenja sličnih gripu, što pokazuje i dalje srednju aktivnost virusa gripa sva tri tipa.

(Srna)

Pročitajte još

Izdvajamo

Meteorolozi opet objavili upozorenje za građane: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do ponedjeljka

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana sa lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom. Jutros je u...

Možda vas zanima i ovo