Srijeda, 4 listopada, 2023

Srdačno dočekao Sergeja Lavrova: Hrvatski ministar je ovim detaljem iznenadio ruskog kolegu

Preporučeno

Nakon Bosne i Hercegovine i Srbije, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nalazi se u službenoj posjeti Hrvatskoj.

Lavrov će se u Zagrebu sastati s predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem, međutim službeni doček ujutro mu je priredio hrvatski ministar Gordan Grlić Radman.

Hrvatski i ruski ministri vanjskih poslova srdačno su se pozdravili pred ulazom u zgradu Ministarstva vanjskih i europskih poslova na Zrinjevcu pa se može reći da je Lavrov u Zagrebu imao dosta bolji doček nego jučer u Sarajevu.

Grlić Radman čak je za ovu priliku izradio zaštitnu masku s hrvatskom i ruskom trobojnicom.

Nakon sastanka su izjave dali ministri Grlić Radman i Lavrov.

Upravo se čita:  Saslušan Milan Radoičić, otkriveni detalji: Oružje nabavljao iz Tuzle, isporučivano mu u Beograd

– Drago mi je što sam bio domaćin ministru vanjskih poslova Ruske Federacije, dragom Sergeju, nakon 16 godina i 6 dana. Ja sam čak čitao poeziju Sergeja Lavrova. Dakle, osim što je dugogodišnji ministar, on je i pjesnik, započeo je Grlić Radman.

Kaže kako je ovo treća sreća nakon što su prva dva planirana posjeta odgođena zbog pandemije koronavirusa.

Uvjeren je kako će ovaj posjet Hrvatskoj dati poticaj za održavanje pozitivnog trenda u hrvatsko-ruskim odnosima.

– S ministrom sam razgovarao i o područijma na kojima je moguće produbiti suradnju između EU i Rusije, rekao je Grlić Radman.

Upravo se čita:  I Vojska Srbije "pere ruke" od Radoičića: Zvali smo ga, nije se javljao

– Razgovarali smo o situaciji u jugoistočnoj Europi, a osobito u BiH. Istaknuo sam da je cilj postići stvarnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH, rekao je hrvatski ministar.

– Nedavno je naše veleposlanstvo u Rusiji preseljeno na novu adresu, a drago mi je da se danas mogu pridružiti ministru Lavrovu na otvorenju nove zgrade Ruske Federacije u Bosanskoj ulici, zaključio je Grlić Radman.

– Naši odnosi se odvijaju održivo. Postoji saradnja naših organa u sferi javnog reda. Što se tiče privredne suradnje, nadamo se da će uskoro početi s radom međuvladina komisija i da će prvi sastanak biti iduće godine, rekao je Lavrov.

Upravo se čita:  Šta je zapravo bio cilj napada na Kosovu? "Tamo su već pripremili rovove, infrastrukturu i naoružanje"

Što se tiče poslovnih veza, one se razvijaju, a isto je i na području kulture i nauke.

– Pričali smo o mogućnosti otvorenja ruskog centra za nauku i kulturu u Zagrebu i kako bismo to mogli realizirati, izjavio je ruski šef diplomacije.

Kaže kako su razgovarali o situaciji u BiH, piše jutarnji.hr.

– Imamo zajednički, jedinstveni stav, a to je striktno poštivanje Daytonskog sporazuma i tri konstitutivna naroda i dva entiteta, izjavio je Lavrov.

– Konstatirali smo da EU nije spremna za potpuno normane odnose s Rusijom, ali da Hrvatska ima zdrav odnos s Rusijom, poručio je Lavrov.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo