Nedjelja, 1 listopada, 2023

“Srebrenica nije genocid” orilo se Beogradom, a onda je nacionalistima prišao jedan muškarac

Preporučeno

U Boegradu je jučer, kao i prethodnih godina, organizovano paljenje svije, kao znak odavanja počasti Srebreničanima ubijenim u genocidu počinjenom 11. jula,

Kao i svih prethodnih godina, organizovan je i miting nacionalista, kojima, najblaže kazano, smeta ovakvo odavanje počasti nevinim ubijenim civilima zaštićene zone UN-a.

“Srebrenica nije genocid”, odzvanjalo je Beogradom dok su oni koji su odavali počast u tišini palili svijeće. Između ove dvije grupe stajao je kordon policije.

Međutim, ono što se jučer dogodilo je zaista neuobičajeno. Beogradski advokat Čedomit Stojković, koji je bio među onima koji su paljenjem svijeća odavali počast ubijenim Srebreničanima prošao je kroz policijski kordon i prišao grupi nacionalista. Sukob je bio na pomolu.

Upravo se čita:  Radoičić priznao da je organizovao napad na sjeveru Kosova: Lično sam sve pripremio

Međutim, Srojković ih je gandijevki mirno pitao zašto to rade i u istom tonu je nastavio razgovor. Desilo se nešto neočekivano, umjesto fizičkog nasrtaja, koji se dao naslutiti, s obzirom na ponašanje huligana prrije njegovog dolaska, oni su zastali i počeli razgovarati sa njim.

“Zašto palite svijeće za njih?”, “Kada su oni palili svijeće za naše žrtve”, “Kada si ti palio svijeće za srpske žrtve?”, “Jesi li ikada bio u Jasenovcu?”… samo su neka od pitanja koja su postavljena advokatu. Na svako od njih je imao spreman i razložan odgovor.

Upravo se čita:  RSE: Primijećeno kretanje vojnog konvoja na jugu Srbije

Ipak, ono što je najviše pokolebalo huligane je njegovo pitanje: “Šta da Hrvati nama ovako nešto rade, kao što vi radite sada, kada mi palimo svijeće za žrtve u Jasenovcu?”.

Kako je izgledao ovaj tazgovor možete pogledati u videu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dvojica muškaraca pretukli 25-godišnju Amiru ispred “Binga”: Njena djeca sve to morala gledati

Još jedan nemili događaj dogodio se u Živinicama ispred TC Bingo u naselju Suha. Kako saznaje portal Crna-Hronika mlada...

Možda vas zanima i ovo