Utorak, 23 srpnja, 2024

Šta će biti s investicijom u Varešu? Ustavni sud stavio van snage odluku Vlade FBiH o prenamjeni šumskog zemljišta

Autor:Klix.ba

Preporučeno

"Odlukom o privremenoj mjeri Ustavni sud je privremeno stavio van pravne snage osporenu odluku Vlade Federacije BiH do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u ovom predmetu", stoji u saopćenju objavljenom na stranici Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je zahtjev Kemala Ademovića za donošenje privremen mjere u predmetu kojim je zatražio ocjenu ustavnosti Odluke o promjeni namjene šunskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namene Vlade Federacije BiH.

Ademović je u apelaciji istakao da Odluka krši Ustav Bosne i Hercegovine jer uzurpira isključivu nadležnost Parlamentarne skupštine BiH da reguliše pitanje državne imovine, uključujući i šume i šumsko zemljište, te omogućava raspolaganje odnosno prenamjenu šumskog zemljišta bez saglasnosti vlasnika – Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Samo 44 posto djece u BiH ide u vrtić, u EU 92 posto

“Odlukom o privremenoj mjeri Ustavni sud je privremeno stavio van pravne snage osporenu odluku Vlade Federacije BiH do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u ovom predmetu”, stoji u saopćenju objavljenom na stranici Ustavnog suda BiH.

Odluka je donesena na jučerašnjoj 144. plenarnoj sjednici ove institucije.

Vlada Federacije BiH sredinom decembra 2023. je “isključila” državne institucije tj. Pravobranilaštvo BiH prilikom donošenja odluka o raspolaganju državnom imovinom, odnosno državnim šumama koje u Varešu krči britanska firma Adriatic Metals.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Predsjedništva BiH razgovarao s državnim ministrom za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Stephenom Doughtyjem

To je urađeno jer je Vlada FBiH dobila odobrenje od visokog predstavnika da se u ovom slučaju zaobiđe mišljenje državnog Pravobranilaštva.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas