Nedjelja, 24 rujna, 2023

Šta će tek biti na ljeto: Cijene smještaja u predsezoni u Neumu veće za 15 posto, noć u apartmanu i do 200 KM

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

U hotelima u Neumu skoro da je nemoguće naći smještaj za manje od devedesetak maraka po osobi za jednu noć na bazi polupansiona.

Bosanci i Hercegovci punili su neumske smještajne kapacitete, ali je pitanje da li će se to ponoviti i ovog ljeta. Inflacija uzima danak, vjerovatno će drastičan rast cijena osnovnih životnih namirnica, energenata, usluga…, utjecati da nemali broj bh. građana ljetni odmor provede u nekoj jefinijoj varijanti.

I cijene u Neumu, kako one u hotelima tako i u privatnom smještaju, rastu.

Upravo se čita:  Za jedan dan u Sarajevu kažnjeno 19 pijanih vozača, voze i oni koji nisu položili

Tačno je da su cijene smještaja otišle za desetak posto sada u predsezoni u odnosu na isti period 2021. godine – kaže za Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Međutim, tu nije kraj. Spekuliše se da bi cijene mogle porasti i do 50 posto.

Nema sumnje da će cijene ići gore tokom sezone, znači u julu i augustu, mada ne vjerujem da će to biti tako visoko – ističe Krešić.

Upravo se čita:  "Čovjek je zaspao za volanom": Fudbaler i bivši zadrugar Dino Dizdarević otkrio detalje nesreće u kojoj je učestvovao, jedva se spasio

U hotelima u Neumu skoro da je nemoguće naći smještaj za manje od devedesetak maraka po osobi za jednu noć na bazi polupansiona. Oni koji razmišljaju o iznajmljivanju apartmana, dnevni najam za četveročlanu porodicu iznosi od 150 do 200 KM.

Branimir Butigan, predsjednik Udruženja hotelijera Općine Neum, u izjavi za Faktor kategorično tvrdi da ne može doći do novog drastičnog poskupljenja.

Nema govora o rastu cijena do 50 posto. Nema šanse. Cijene su formirane i one su više u odnosu na prošlu godinu od 10 do 15 posto. To je zajednički dogovor velikih hotela u Neumu. Postoji mogućnost da neki manji hotel izađe iz tog dogovorenog okvira, ali i to ne može biti veće povećanje od možda 20 posto – kazao je Butigan.
Naravno, i cijene u ugostiteljskim objektima, prije svega hrane, više su za dvadesetak posto.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo