Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Šta je policija pronašla kod uhapšenog Karišika: Kakvu tajnu krije skupocjeni “Rolex”?

Preporučeno

U ovoj akciji uhapšeni su i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, te sekretarka Alma Destanović i njima je određen pritvor.

Sud BiH odredio je krajem prošle sedmice pritvor za četiri osobe uhapšene u akciji “Start”, a koje su proveli pripadnici MUP-a KS, prema nalogu tužilaštava BiH i KS.

Riječ je o uhapšenima Elmedinu Karišiku, vlasniku firme „Plaza“, Mehmedu Dediću, vlasniku kompanije “Arijans” Sarajevo, Seidu Hadžibajriću, sinu Ibrahima Hadžibajrića, i Emini Rogo, piše Avaz.

Upravo se čita:  Uhapšene tri osobe: Žrtvama uzimali novac za ''informacije'' o namještenim mečevima, poslije im iznuđivali još

Tužilaštvo BiH ih sumnjiči za organizirani kriminal i pranje novca, a razotkrile su ih Sky poruke.

U ovoj akciji uhapšeni su i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, te sekretarka Alma Destanović i njima je određen pritvor.

Istovremeno, Sud je donio rješenje o blokiranju novčanih sredstava i privremenu obustavu transakcija.

U pretresima su, između ostalog, pronađeni novac u iznosu od gotovo 200.000 KM u različitim valutama (44.950 KM, 64.950 eura, 11.195 AED, 11.450 RUB), skupocjeni nakit, tri pištolja, više stotina komada municije, 248 mašina za rudarenje kriptovaluta – vrijednost samih uređaja iznosi približno 1.200.000 dolara, te značajne količine sredstava u kriptovalutama.

Upravo se čita:  UO KCUS-a smijenio Sebiju Izetbegović, evo ko je izabran za v.d direktora

Za devet fizičkih i šest pravnih lica Državna agencija za istrage i zaštitu izvršila je privremenu obustavu transakcija u ukupnom iznosu od 429.820 KM i 82.289 eura.

Privremeno je oduzeto i šest luksuznih putničkih motornih vozila (Audi, 2 Mercedesa, BMW, VW Tiguan, Peugeot).

Međutim, prema informacijama „Avaza“, sporni su pronađeni skupocjeni satovi, prije svega kod uhapšenog Karišika. Riječ je o satu „Rolex“, čija je serija limitirana.

Upravo se čita:  Porodica iz Brčkog donirala 110.000 eura za gradnju džamije u Austriji

Provjerava se je li ovaj sat ukraden, a zatim putem crnog tržišta, za manje pare, završio u rukama mladog „biznismena“. Postoji sumnja da su članovi bande „Pink Panter“ ovaj sat ukrali u jednoj od stranih država. Ali je pitanje kako je završio kod Karišika. Vrijednost sata viša je od 50.000 KM.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U RS-u za “crni petak” potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Iako je i ove godine “crni petak” privukao veliki broj građana RS-a u tržne centre, a njihove novčanike za...

Možda vas zanima i ovo