Petak, 1 ožujka, 2024

Šta je sve Vučić rekao na Vidovdanskoj akademiji: Da li je počeo konačni obračun sa Dodikom?

Preporučeno

Iako na prvi pogled ne djeluje kao bilo kakva ozbiljna poruka, ova misao dobija na težini ako se zna da je RTRS, javni servis koji već godinama otvoreno podržava Dodika i njegovu politiku, upravo jučer objavila intervju kojeg je samozvani ekspert za terorizam Dževad Galijašević nedavno dao Radiju Čikago

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u toku današnje Vidovdanske akademije u Beogradu govorio i o tome kako bi se Srbi trebali među sobom odnositi. Za pojedine je taj dio govora bila, navodno, jasna poruka članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, koji je sjedio u publici.

– I na Vidovdan Srbi ne napadaju Srbe. I kada vas neko napadne prećutite i odgovorite mirom, trpeljivošću i strpljenjem, poručio je između ostalog Vučić.

Iako na prvi pogled ne djeluje kao bilo kakva ozbiljna poruka, ova misao dobija na težini ako se zna da je RTRS, javni servis koji već godinama otvoreno podržava Dodika i njegovu politiku, upravo jučer objavila intervju kojeg je samozvani ekspert za terorizam Dževad Galijašević nedavno dao Radiju Čikago. Galijašević, inače, navodno slovi kao Dodikov “megafon”, odnosno da Dodik preko njega upućuje poruke onima sa kojima se namjerava obračunati.

Upravo se čita:  Dodik po povratku iz Rusije: Primljeni smo sa puno uvažavanja, nema nikakve mistike

U tom intervjuu Galijašević je otvoreno napao upravo Vučića.

– Vučić je rekao da želi dobro Republici Srpskoj i da će učiniti sve da bude tako. Pa, neka učini! Nemojte priznavati Christiana Schmidta, tog nacističkog kopilana kao visokog predstavnika! Nema pravo Srbija da ga prizna kao visokog predstavnika i da mu otvori vrata za pravno i političko nasilje kojim ruši Republiku Srpsku, kojima donosi zakone na koje nema pravo, kojima tumača pretvara u ustavotvorca. Dakle, učinite nešto za Republiku Srpsku i recite Britancima, vašim prijateljima i vašim partnerima Amerikancima – da skinu te sramne sankcije protiv Republike Srpske i da prestanu slati svoje specijalne snage po Banjaluci da hapse Dodika i ugrožavaju mu bezbjednost i da prestanu slati tu bijesnu elitu iz te takozvane PDP partije koja je obučavana u britanskim ustanovama da bi bila antisrpski orijentisana, izjavio je Galijašević.

Upravo se čita:  Formiranje posebnih odjela: Premijer Nikšić otkrio lokaciju na kojoj bi trebao biti smješten federalni USKOK

U ovom razgovoru on otvoreno optužuje Vučića da okreće leđa Rusiji i da se priklanja zapadu. Čak tvrdi da je nedavno otkazivanje posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Srbiji, zbog nemogućnosti preleta avionom preko Bugarske, Crne Gore ili Sjeverne Makedonije, zapravo izrežirano u Beogradu. Napomenuo je i kako se upravo Dodik nedavno sastao sa Lavrovom, ali i sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Upravo se čita:  Građani Podgorice protestovali zbog posjete Dodika, on im pokazao tri prsta

– Dodik je ustvari spasao srpski obraz i pokazao da Rusija nije daleko kad je volite, kad vam je stalo da vratite pažnju i prijateljstvo koje Rusija pruža. A Rusija ništa neće od nas, mi smo tako mali i nebitni da joj ne možemo pomoći ni na koji način, ali možemo pomoći sebi ako pokažemo da smo ljudi na koje se može računati, da imamo časti, da smo narod koji ima petlju, rekao je Galijašević za Radio Čikago.

Ne bi trebalo proći mnogo vremena, ako se zaista radilo o sukobu Dodika i Vučića, ko će biti pobjednik.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

1. mart: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja...

Još vijesti za vas