Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

“Šta je, ti bi da budeš granični policajac? Kontaktirao sam svoje iz Sarajeva, to ti je 30.000 KM”

Autor:Agencije

Preporučeno

“Šta je, ti bi da budeš granični policajac?”, ispričao je Rizvić, rekavši kako se iznenadio jer niko nije znao da je konkurisao osim njegovih roditelja.

Na suđenju Rejhanu Rakoviću i ostalima, koji se terete za korupciju pri zapošljavanju u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, svjedoci Državnog tužilaštva su ispričali kako im se javio Armin Otuzbir i nudio zaposlenje u zamjenu za novac.

Haris Sefer je ispričao kako je aplicirao na poziciju mlađeg inspektora u javnom pozivu Granične policije BiH iz 2020. godine. Procedura prijema, kako je opisao, podrazumijevala je pismene i morfološke testove, fizičku provjeru te intervju.

Nakon što je položio pismeni test u šestom mjesecu 2021. godine, Seferu se na messenger javio Armin Otuzbir, rekavši mu da zna da je konkurisao za Graničnu policiju, te predložio da se nađu.

“Rekao sam mu da dođe na moje radno mjesto. On je došao i rekao mi da mu dam određeni dio novca, te da mi može završiti posao u Graničnoj policiji, ali da se novac daje nakon potpisa ugovora. Nisam ga shvatio ozbiljno, uzeo sam to s rezervom”, izjavio je Sefer, piše BIRN BiH.

Otuzbir je ranije osuđen po sporazumu o priznanju krivnje na uslovnu kaznu, uz sporednu novčanu kaznu u iznosu od 1.000 konvertibilnih maraka.

Upravo se čita:  Šta se dešava u sarajvskom naselju Otoka? Helikopter, pucnjevi, specijalci... Ramo Isak je otkrio o čemu se radi

Sefer je ispričao kako ga je jednu noć nakon toga Otuzbir ponovo zvao i kazao mu da je bio na sastanku u Travniku s nekim ljudima, te da se trebaju vidjeti.

“Pretpostavio sam da se radi o Kenitu Čakiću, jer sam ih viđao zajedno”, rekao je svjedok.

Sefera je Otuzbir, kako je ispričao, ponovo kontaktirao nakon što je u Mostaru položio test fizičke spreme. Tražio je da se nađu na kafi u restoranu “Plava voda” u Travniku, te da povede oca, koji je, prema Seferovim riječima, trebao biti garancija za novac, što je on odbio.

Otuzbir mu se još jednom javio i tražio da se predomisli, nakon čega ga je Sefer blokirao na messengeru. Sefer je kazao da nije prošao na intervjuu na kojem je predsjednik komisije bio Rejhan Raković. Prisjetio se da ga je Raković pitao ko mu je predavao krivično pravo na fakultetu, a kada mu je Sefer rekao da je imao nekoliko takvih predmeta, Raković je odgovorio: “Nije ti ovo pijaca.”

Raković, Ensar Salčinović i Kenit Čakić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, te primanja dara i drugih oblika koristi. Čakić se tereti i za davanje dara i drugih oblika koristi. Prema optužnici, Raković se u vremenskom periodu od novembra 2020. do 24. septembra 2021. godine u svojstvu službenog lica, kao policijski službenik Granične policije, udružio u grupu policajaca iz iste institucije Salčinovića, te Čakića, s kojim je u prijateljskim odnosima. Oni su optuženi da su zahtijevali i primali novac od kandidata koji su aplicirali za posao u Graničnoj policiji.

Upravo se čita:  Evo šta znači Bajram Šerif Mubarek Olsun, a šta Allah razi olsun

Svjedok Kenan Rizvić je ispričao kako je konkurisao za čin policajca i položio pismeni dio ispita. Prije odlaska u Mostar na fizički test javio mu se Otuzbir na Facebooku.

“Šta je, ti bi da budeš granični policajac?”, ispričao je Rizvić, rekavši kako se iznenadio jer niko nije znao da je konkurisao osim njegovih roditelja. Otuzbir mu je, naveo je, tražio broj i pisao na Viber, poslije čega su se našli na benzinskoj pumpi. Nakon što ga je Rizvić pitao koja je cijena, Otuzbir je odgovorio da je on “kontakt veza s ljudima iz Sarajeva”, te da će provjeriti.

“Kontaktirao sam svoje iz Sarajeva, rekli su mi 30.000 maraka”, kazao je Rizvić da mu je prenio Otuzbir kada su se ponovo vidjeli, te da je on odbio njegov prijedlog.

Upravo se čita:  Brojni gosti na bajramskom čestitanju kod reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića: Najmlađi dobili bajram-banku

Rizvić je rekao kako je njegova majka zvala Graničnu policiju u Sarajevu, kako bi provjerila kada je testiranje fizičke spreme u Mostaru. Nakon toga Otuzbir mu se javio i pitao ga da li je zvao Sarajevo da njega prijavi, što je on negirao, poslije čega je njega Otuzbir provocirao riječima: “Nećeš biti primljen.” Rizvić je kazao kako mu je na intervjuu nedostajao jedan bod da bude primljen, rekavši da je predsjednik komisije bio Raković.

Rizvić je dodao kako se njegovom šuri javio Kenit Čakić, koji je tražio njegov kontakt, što mu je šura kazao tek kada je vidio da je Čakić uhapšen. Na pitanje Damira Katice, branioca Kenita Čakića, Rizvić je rekao da ga Čakić nikada nije direktno kontaktirao.

Nisveta Rizvić, Kenanova majka, tokom svjedočenja je potvrdila da je više puta zvala Graničnu policiju kako bi provjerila da li je dokumentacija njenog sina kompletna i kako ne bi propustio test fizičke spreme.

Novi termin suđenja će biti naknadno određen.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas