Utorak, 28 studenoga, 2023

Šta kažu inspektori – poštuje li se odluka o propisanim maržama?

Autor:BHRT

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja kontrolirati poštuje li se ranija Odluka Vlade Federacije o propisanim maržama koja je na snazi do kraja godine.

Preporučeno

Od 1. januara iduće godine na snagu bi trebala stupiti odluka o zamrzavanju cijena u trgovinama u Federaciji BiH, potvrdio je federalni ministar trgovine Amir Hasičević. Istodobno, Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja kontrolirati poštuje li se ranija Odluka Vlade Federacije o propisanim maržama koja je na snazi do kraja godine.

Spriječiti divljanje cijena na tržištu, u cilju zaštite domaćeg stanovništva, označeno je kao prioritet, na današnjem sastanku. Proizvodi koji će biti obuhvaćeni ovom odlukom, bit će naknadno određeni, navodi BHRT.

Upravo se čita:  Potvrđena prvostepena presuda: General Ramiz Dreković je definitivno slobodan čovjek

-Odabrat će se jasno konkretna grupa od 34 i više proizvoda, gdje će se definisati krajnja cijena, koja će biti manja u odnosu na postojeću cijenu, ta cijena će biti jasna cijena biti će označena na policama i neće se mijenjati u određenom vremenskom periodu – kaže Amir Hasičević, federalni ministar trgovine.

Donošenje ovakve odluke podržali su i u udrugama potrošača, ali i poslodavaca.

-Mi puno očekujemo već u narednih 15 dana, kada je zakazan prvi sastanak kada ćemo definisati ove proizvode, načine i implemnetacije ove odluke, dogovre sa inspekcijama – rekao je Mario Nenadić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Upravo se čita:  Snimak najvećeg mosta u BiH iz dosad neviđene perspektive: Iako je napukao, izgleda impresivno

-Svaki drugi ministar iz federalne vlade može učiniti dosta, kako bi se smanjili pojedinačni troškovi iz potrošačke korpe, za koju znate da za Mostar i Sarajevo iznosi 3700 KM – kaže Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futura” Mostar.

Do tada, kao mjera zaštite kontrolirat će se ranije označeni artikli životnih namirnica, gdje su utvrđene krajnje veleprodajne i maloprodajne marže (pokriven grafikom s namirnicama).

Upravo se čita:  Da li je ovo rješenje: Kazne za pijane vozače idu i do 3.000 KM?

-Prema informaciјаma, koje ja imam sa terena, je da se dosta poštuje ova odluka, da nema puno prekršaja, i da cijene koje su obuhvaćene ovom odlukom idu dolje – kaže Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor.

Federalni ministar trgovine potvrdio da je prednacrt zakona o unutarnjoj trgovini gotov, te kako se čeka mišljenje Ureda za zakonodavstvo, Ministarstva finansija, te da bi poslije toga trebao ići na Vladu Federacije BiH.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Muž joj na postelji: Esada noseći drva na leđima izdržava svoju porodicu

Uz zvuk motorne pile koja odjekuje u šumi kod Palinovića, Esada Mahmić, žena neumornog duha, svakodnevno se bori kako...

Možda vas zanima i ovo