Nedjelja, 24 rujna, 2023

Šta se dešava s morem u Hrvatskoj, zašto je žute boje

Preporučeno

Neke je građane pojava zabrinula. Dojave su stigle i do Lučke uprave. Oni su kazali kako se spojilo cvjetanje mora s visokom koncentracijom peludi što je stvorilo žutu boju.

Već danima more na Kvarneru, zaljevu u sjeveroistočnom dijelu Jadranskog mora između Istre i Hrvatskog primorja, žute je boje. Osim mora, žuti se i plaža, piše Dnevnik.hr.

Ipak, kupačima u prvim ljetnim radostima to ne smeta.

– Jučer je bilo grozno, ali to je sve priroda i cvjetanje mora. Toplije je nego inače tako da nije ništa strašno – rekao je za Dnevnik Nove TV Vedran iz Rijeke.

Upravo se čita:  Incident na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske: Hrvatski specijalci prijavili pucanje

– Nije me ovo otjeralo s plaže. Zašto bi me otjeralo? Mislim, ne moramo ići u vodu baš kad naiđe pa se makne sve, to je normalno – istaknula je Mira iz Rijeke.

No, neke je građane pojava zabrinula. Dojave su stigle i do Lučke uprave. Oni su kazali kako se spojilo cvjetanje mora s visokom koncentracijom peludi što je stvorilo žutu boju.

– Uslijed cvjetanja crnogorične vegetacije i hrasta, polen se skuplja na mnogim pozicijama u Riječkom bazenu. Zbog mirnog vremena, odnosno zbog oslabljene cirkulacije, sluzave nakupine se uglavnom nalaze na površini – saopćili su iz Lučke uprave Rijeka.

Upravo se čita:  Skupljali im novac za životnu operaciju, oni kupili Golf 7

Cvjetanje mora prirodna je pojava koja se povremeno javlja i u otvorenim i u obalnim vodama.

“Usljed povoljnih atmosferskih prilika kao što je nagli porast temperature, čemu svi svjedočimo, uz hranjive tvari koje se nalaze u moru, da je došlo do pojačanog razmnožavanja rasta fitoplanktonskih algi. Uglavnom se radi o dijatomejama, no trebalo bi to izanalizirati. Ali, uglavnom je o njima riječ”, rekla je za Dnevnik Nove TV inženjerka biologije Milvana Arko Pijevac.

Upravo se čita:  U Njemačkoj se pale alarmi zbog masovnog naoružavanja Srbije: Svi trebaju biti zabrinuti

A je li dobro u takvom moru potražiti spas od gotovo ljetnih vrućina?

– Naše autohtone vrste fitoplanktona koji nabuja u ovakvim okolnostima nisu štetne za zdravlje ljudi. Međutim, ipak bi ljudima preporučili da izbjegavaju kupanje u blizini ovakvih žutih, pa moguće i sluzavih nakupina i da svakako se detaljno istuširaju i isperu kožu nakon izlaska iz mora”, rekla je Darija Vukić Lušić, koordinatorica aktivnosti mikrobiologije voda Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Dokad će ova pojava trajati, kažu stručnjaci, teško je reći. Sve ovisi o miješanju mora, strujama, temperaturi, vjetru i oborinama.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo