Srijeda, 4 listopada, 2023

Šta znače crvene ili žute tačkice na vašim automobilskim gumama

Preporučeno

Znače li te crvene i žute tačkice na gumama da su gume “na akciji”? Nešto nije u redu s gumama označenim ovim tačkama? Označuju li crvene ili žute tačke gdje ili kada su gume proizvedene?

Evo što zapravo znače te tačke. Budući da je gotovo nemoguće proizvesti savršeno uravnoteženu, savršeno okruglu gumu, proizvođači identificiraju sve nepravilnosti pomoću ovih tačkica boje. Tačkice zatim pomažu serviserima da pravilno postave i uravnoteže gumu. Pravilno uravnotežene gume i točkovi ključni su za udobnost i sigurnost u vožnji, a tačkice boje pomažu da se to dogodi, piše Jutarnji list.

NA KOJIM MJESTIMA SE TAČKICE POJAVLJUJU?

Žute tačke označavaju najlakšu tačku na gumi. Žuta tačka trebala bi biti poredana i neposredno uz stablo ventila, što je najteža tačka kotača. Crvene tačke označavaju gdje je guma najravnija, odnosno najnižu tačku na gumi. Ako guma ima žutu i crvenu tačku, crvena tačka ima prednost pri balansiranju gume.

ZAŠTO SU OVE TAČKE NA GUMAMA VAŽNE?

Žute i crvene tačke označavaju nedosljednosti u težini, konstrukciji i strukturi gume, što može uzrokovati vibriranje prilikom okretanja. Vibrirajuće, neuravnotežene gume mogu, između ostalog, negativno utjecati na kvalitetu vožnje, potrošnju goriva i učinkovitost kočenja. Vibrirajući sklop guma otežava upravljanje vozilom, osobito pri velikim brzinama, i može povećati zaustavni put.

ŠTA RADI BALANSIRANJE KOTAČA?

Balansiranje kotača okreće sklop gume/kotača kako bi se identificiralo mjesto na koje je potrebno postaviti utege kako bi se uklonile vibracije. Gume koje nisu u ravnoteži mogu razviti opasne ćelave tačke, koje negativno utječu na trošenje gaznog sloja i skraćuju vijek trajanja gume. Gume koje nisu u ravnoteži također mogu uzrokovati preuranjene kvarove komponenti ovjesa.

Gume su skupe. Prilikom postavljanja i balansiranja vaših novih guma, pitajte svog stručnjaka za montažu guma može li njihova oprema za balansiranje kotača odgovarati gumama za balansiranje. Ovo je posebno važno ako na kotačima nema oznaka.

ŠTO UZROKUJE NERAVNOTEŽENE GUME?

Gume postaju neuravnotežene kada težina oko guma i kotača više nije ravnomjerno raspoređena. Ovo su neki mogući uzroci:

– gume postaju lakše kako se gume troše

– gume su previše ili premalo napumpane

– nepravilno poravnanje rezultira nenormalnim trošenjem gume

– otpao je uteg s kotača

– neispravan popravak kotača ili gume

– hladna jutra uzrokuju “ravne tačke”

– automobil je predugo stajao na jednom mjestu

– kotač je oštećen udarcem u rupu ili odbijanjem u rubnjak

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo