Srijeda, 19 lipnja, 2024

Stanivuković: 9. januar neodvojiv od identiteta srpskog naroda

Preporučeno

Govoreći o odnoso sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić kazao je kako shvata da njih dvoje na neke stvari gledaju različito, ali isto tako treba postojati politička pragmatičnost.

Grad Banjaluka je stabilan finansijski, dakle, količinom novca koju ima na računu, koja određuje likvidnost, kazao je za BHRT gradonačelnik Draško Stanivuković. Objasnio je kako je Banjaluka bez rebalansa budeta koji je bio prijekao potreban.

“Zamislite 365 dana jednog grada i koliko dinamičnih procesa. Imate skuptinu koja kaže, ne, mi to ne želimo. Uspijem kao gradonačelnik da dobijemo jednu donaciju naših prijatelja koji nam pomognu onda kad je potrebno neke stvari. Ne zato što mi nemamo novca, ne, mi imamo novca. Znate neke stavke se troše brže, neke sporije i onda trebate imati tu vrstu balansa. Skupština kaže, ne, mi ne želimo rebalans, to nas ne interesuje, onda mi to moramo tom vrstom poklona i donacije da riješimo.”, kaže Stanivuković.

Ti prijatelji, kaže gradonačelnik, prije svega dolaze i Srbije.

“Ali nije prirodno da, iako je to tamo srpski narod, na primjer u Beogradu, u Novom Sadu, Niš, u Sremskoj Mitrovici, da opet neko u Sremskoj Mitrovici, na primjer, ima veće poštovanje i želi da prevaziđe probleme u odnosu na odbornika koji je rođen i izabran u Banjaluci.”

Stanivuković je naglasio da skupštinska većina i dalje, zbog neke mrže prema njemu, ne želi pokrenuti određene stvari u ovom gradu.

Upravo se čita:  Osipaju se redovi u vladajućoj koaliciji u RS-u: Nenadićeva stranka na udaru SNSD-a?

“Tako da ovaj sad početak godine za sve strane može biti izazovan zato što oni nisu prepoznali dug koji ima javni prevoz, dom zdravlja, na kraju, Centar socijalnih rada i Centar za predškolsko vaspitanje, što je paradoksalno, jer su su ustanove koje vodi skupštinska većina. Znači, oni iz neke mržnje prema meni žele da pomognu, neću reći svojim institucijama, ali institucijama čije rukovođenje su oni odgovorni, a to su naše institucije.”

ODNOS SA GRADONAČELNICOM SARAJEVA

Govoreći o odnoso sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić kazao je kako shvata da njih dvoje na neke stvari gledaju različito, ali isto tako treba postojati politička pragmatičnost.

“Izvinite da vam budem iskren na kraju, zašto ne bi pokazali neku političku pragmatičnost. Politika nije stvar koga volite ili ne volite, nije na kraju ni stvar što vam se dopada ili ne dopada, stvar je mogućeg i realnog. Gdje je cilj pribaviti što veću korist za društvo, sredinu, grad za koji vi djelujete. Tako da, ja to ne bih gledao ništa strašno, nijedna ružna riječ među nama nije i ne postoji. Ja vidim i neke pozitivne i lijepe stvari, infrastrukturne, kulturne, i druge koje se u Sarajevu dešavaju. Meni je drago da svaki grad napreduje u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, bilo gdje. Ove razlike će biti za 20-30 godina, ali samo je pravo pitanje, da li mi kao nove generacije, ne moramo sve te stvari staviti u prvi plan, ajmo krenuti na neko, ja to sam uvijek govorio, na jednoj vremenskoj liniji, hajde da krenemo od one strane i izazova koji su riješivi. A mi uvijek krećemo od onog gdje se ne možemo sporazumiti, zato smo uvijek na početku.”

Upravo se čita:  Policije Srbije i bh. entiteta RS-a danas potpisuju memorandum o saradnji: Srbija će stacionirati i jedan helikopter u Trebinju

Ima puno ljudi iskreno u Sarajevu koji vole Banja Luku i u Banja Luci koji vole Sarajevo, istakao je Stanivuković.

“Imate na primjer situaciju da, dogovor dva vaterpolo kluba zašto ne bi igrali neku vaterpolo utakmicu. Znači, ja ne vidim tu vrstu problema. Lagano da se krene. Na kraju bar jedna stvar, da se malo neke stvari relaksiraju. Ali neki politički različiti kontekst, pogled, to za mene, znaš, ne bi puno to ni akcentovao. Sa aspektom da kažemo, wow, mi to, pa mislimo drugačije. Ajmo da vidimo šta se može uraditi u nekoj normalizaciji odnosa. Ovdje žive lijepi ljudi, lijepi narod, zaista.”

Upravo se čita:  Premijer Nikšić: Ima prostora da se Federacija BiH dodatno zaduži

Banjaluka je po odluci Vlade Republike Srpske dio organizacijskog odbora za proslavu 9. januara, koji se proslavlja kao dan ovog entiteta, iako je Ustavni sud proglasio ovaj datum neustavnim. Stanivuković je kazao da je 9. januar neodvojiv od identiteta srpskog naroda, te se nema plašiti ničega.

“To je naš rođendan i, znate, kao što bi neko sad odlučio, da meni zabrani Spasovdan ovdje. Spasovdan je slava grada, 9. januar je slava i Dan Republike, dan grada 22. april. Da li se to nekom sviđa ili ne sviđa, možemo o tom diskutirati. Mislim da je to potpuno pogrešan put, da nekom branite da to nešto obilježava na svoj način. Kao što ja razumijem Prvi mart, ja se ne slažem s tim, ali mi nije palo nikad na pamet da neku krivičnu prijavu… Ja mislim da sve što ide na zabrani je kontraproduktivno.”

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Na hadžiluku u Meki umrlo više od 550 ljudi

Najmanje 550 muslimanskih hodočasnika preminulo je tokom hadžiluka u Meki zbog toplotnog udara, a hiljade drugih su potražili pomoć...

Još vijesti za vas