Srijeda, 24 srpnja, 2024

Štete od poplava u Tuzlanskom kantonu mogle bi iznositi pola miliona maraka

Preporučeno

Situacija nakon dramatičnih poplava koje su proteklog vikenda zadesile, a u pojedinim trenucima i paralizirale Tuzlanski kanton, jučer je bila pod kontrolom. Iako štete još nisu službeno procijenjene, pretpostavlja se da će iznositi i do pola miliona maraka.

1dan nakon poplavaU Općini Tuzla održan je i vanredni kolegij općinskog načelnika na kojem je saopćeno i zašto nije bilo proglašeno stanje elementarne nepogode.

– Vidjeli smo da možemo situaciju vlastitim snagama držati pod kontrolom. Situacija je bila pod kontrolom još prije 22 sata u subotu i tada smo donijeli odluku da ne proglašavamo elementarnu nepogodu, ali da službe nastave s neprekidnim radom. Veliki i dobar posao odradile su sve nadležne službe – kazao je Jasmin Imamović, načelnik općine Tuzla.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao s premijerkom Estonije i budućom šeficom diplomatije EU Kajom Kallas

Stanovnici Tuzle, Srebrenika, Živinica i Kalesije, područja koje su osjetile najveće posljedice nevremena, ne pamte ovakve padavine još od 1958. godine. U subotu je padala jaka kiša praćena grmljavinom, a u prosjeku je po kvadratnom metru palo 36 litara kiše.

Mještani Crvenih Njiva u Tuzli u olujnom nevremenu osjetili su najveće posljedice. Ipak, nevrijeme nije jedini uzrok šteta već je ljudski faktor, odnosno deponija smeća koje se nekontrolirano bacalo iznad naselja dodatno pogoršalo situaciju.

Upravo se čita:  Krišto s Grlićem Radmanom i Pahorom u Mostaru

– Imali smo situaciju da interventne službe iz začepljenih kanalizacionih cijevi izvlače kamionske gume. Sve to smeće začepilo je odvode zbog čega je u Crvenim Njivama i bila najgora situacija – kazao je Imamović.
Osim na području Crvenih Njiva, situacija je bila teška i u naseljima Moluhe i Mramor, zbog izlijevanja dva velika potoka iz korita. Jedna porodica iz Crvenih Njiva evakuirana je iz porodične kuće zbog poplave te premještena u Dom penzionera Tuzla.

Upravo se čita:  Drastičan porast broja ljudi na listi čekanja za lijekove u FBiH: Revizori otkrili ozbiljne nepravilnosti

Izvor: Dnevni avaz

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas