Srijeda, 22 svibnja, 2024

Stevandić poručio Schmidtu da u institucije danas neće ući: To je njegov desant na RS

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Dio opozicije u tom entitetu, među kojima su predsjednica Narodnog fronta i zastupnica u NSRS Jelena Trivić i Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red i zastupnik u NSRS, jučer su se izjasnili da neće prisustvovati sastanku sa Schmidtom.

Sud Bosne i Hercegovine jučer je potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika RS-a i Miloša Lukića, v. d. direktora Službenog glasnika RS-a, što je izazvalo lavinu reakcija u bh. entitetu RS. Tako su sinoć na RTRS-u posvetili emisiju toj temi, a među gostima je bio i Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS-a.

Potvrđivanje optužnice protiv Dodika i Lukića predstavlja politički obračun sa RS-om i njenim rukovodstvom, na koji će RS odgovoriti i stati iza svojih predstavnika, saglasni su bili gosti na RTRS-u.

Stevandić rekao je da je optužnica namjerno potvrđena jučer, dan pred najavljeni dolazak visokog predstavnika Christiana Schmidta u Banju Luku.

– Podizanje optužnice poklopilo se sa sutrašnjim (današnjim) “desantom” nelegitimnog visokog predstavnika u Republiku Srpsku, koji ima namjeru da održi sastanke i uđe u neke institucije, a neće ući – jasan je Stevandić.

Upravo se čita:  Dodik priželjkuje "priključenje srpskog naroda Srbiji": Bez toga nam nema budućnosti

Predsjednik NSRS-a je rekao da će “u ovom pokušaju uklanjanja legitimno izabranog predsjednika RS-a čitava RS stati iza njega”.

Dio opozicije u tom entitetu, među kojima su predsjednica Narodnog fronta i zastupnica u NSRS Jelena Trivić i Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red i zastupnik u NSRS, jučer su se izjasnili da neće prisustvovati sastanku sa Schmidtom.

– Odmah sam odgovorio da ne želim doći na sastanak, koji predstavlja klopku za opoziciju, sa ciljem kompromitacije i detaljno obrazložio razloge svog nedolaska. Schmidta ne interesuje šta misli narod i opozicija, jer za dvije godine otako je došao nije našao za shodno da nekog pozove na sastanak, i očigledno je da želi zloupotrijebiti opoziciju kao sredstvo za igre i obračune sa Dodikom, i u tom ne želim da učestvujem. Uzurpator je pokazao da je kukavica, ponovo se povukao i ponizio Republiku Srpsku i srpski narod, obesmislio i ponizio sve nas pričom o jajima i paradajzu za Schmidta – objasnio je Vukanović, te dodao:

Upravo se čita:  Vučić se suočio sa stvarnošću: Ne možemo spriječiti usvajanje rezolucije o Srebrenici, nemamo nikakve šanse

– Smatram da Jelena Trivić i drugi koji se kolebaju, treba da odustanu od sastanka, koji nema ni Dnevnu red, jer neće dobiti ništa osim pokušaja kompromitacije u režimskim medijima, i samo tako dati povod režimu i njegovim medijima da šire spinove, umjesto da polože narodu račune zbog nove izdaje i kapitulacije kad se Schmidt slobodno bude šetao Banjom Lukom.

Upravo se čita:  BiH uzvraća Mađarskoj zbog rezolucije: Konaković povukao prvi potez?

Nakon što sam zvanično dobila poziv za sastanak sa Schmidtom, odgovorila sam negativno i neću prisustvovati pomenutom sastanku, navela je i Trvić.

-Molim ostale aktere političke scene da ne govore u moje i u ime Narodnog fronta. Poslao sam e-mail sat vremena nakon njegovog službenog prijema, čim sam imala priliku to učiniti. Ne moram detaljno objašnjavati razloge odbijanja sastanka. Ovo je bio jedinstven stav svih članova predsjedništva Narodnog fronta i nije bilo oklijevanja po tom pitanju – oglasila se Trivić.

Izdvajamo

Izdvajamo

Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: “Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni”

Tim Federalne uprave policije za borbu protiv kompjuterskog kriminala prije dva dana spriječio je samoubistvo maloljetnice na području Tuzlanskog...

Još vijesti za vas