Srijeda, 17 srpnja, 2024

Stigle jagode na tržište BiH: Evo koliko je potrebno izdvojiti novca za jedan kilogram

Preporučeno

Jagode su već stigle na tržište BiH, ali ono što će građane šokirati je cijena. Ovo bobičasto voće će, kako se čini, papreno koštati ovo proljeće.

Kako dolazi proljeće, mnogi građani Bosne i Hercegovine će se polako odlučivati na kupovinu jagoda, mnogima omiljene poslastice za dane s ljepšim vremenom.

Bilo da su sa šlagom, šećerom ili ‘solo’, jagode su izrazito popularno voće u kojem uživaju mnogi.

Jagode su već stigle na tržište BiH, ali ono što će građane šokirati je cijena. Ovo bobičasto voće će, kako se čini, papreno koštati ovo proljeće.

Upravo se čita:  Elma i Džana, uposlenice bh. firme prošle agoniju: 'Preživjele smo pakao zbog bahatog direktora'

Jedna korpica (od 400 do 600 grama) u Sarajevu košta čak osam do 10 maraka.Dakle, za jedan kilogram jagoda, Sarajlije moraju plaćati skoro 20 KM.

Vrijedi ove cijene uporediti s prethodnom godinom, kada je cijena korpice bila 6 KM.

Poređenja radi, ako hodate ulicama Sarajeva, imate jednostavan izbor – ili kilogram jagoda, ili dvije porcije sarajevskih ćevapa. Možete izabrati da popijete kafu i pojedete kolač s vašim partnerom ili partnerkom, te bi vam moglo čak ostati i za – sladoled.

Upravo se čita:  Ako radite na crno u BiH dobit ćete mizernu kaznu, a u Njemačkoj čak 10 godina robije

Naravno, koliko god cijena bila u Sarajevu, ipak je dosta skuplja van BiH. Tako je u Sloveniji i Austriji, cijena ide i preko tri evra (šest KM) za 300 grama. Slične cijene su i u Hrvatskoj, dok je Srbija više u rangu s BiH.

Vrijedi reći da su jagode koje su zatekli na sarajevskoj tržnici porijeklom iz Italije. Takođe, problem je nastao s jagodama koje su došle iz Albanije. Naime, fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz pošiljke jagoda, porijeklom iz Albanije u količini od 1.260 kilograma, jer je utvrđen povećan sadržaja pesticida. Još se čeka na domaće jagode na lokalnim tržnicama, piše Radiosarajevo.ba.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Prodaje se devastirano bh. odmaralište na čarobnom dijelu hrvatske obale, poznata početna cijena

Grad Zenica objavio je međunarodni javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu kompleksa/nekretnina bivšeg Zeničkog odmarališta u mjestu Duće,...

Još vijesti za vas