Utorak, 27 veljače, 2024

Stiže anticiklona “Zeus” – svoje pipke će proširiti i nad Evropom: Za jedne dobra, za druge loša vijest

Autor:N1

Preporučeno

“Zeus” će svoje pipke iz srca Afrike proširiti nad gotovo čitavu Evropu, a njegov uticaj će biti najizraženiji isprva na jugozapadnoj, a poslije će se proširiti nad zapadnu, srednju i sjevernu Evropu.

Stiže “Zeus”. Njegov uticaj će biti najizraženiji isprva na jugozapadnoj, a poslije će se proširiti nad zapadnu, srednju i sjevernu Evropu.

Iako bi na prvu mogli pomisliti kako je riječ o nekom grčkom pojačanju u redovima Želje ili Sarajeva, morat ćemo vas razočarati, ne nije riječ o nogometašu, nit je riječ o mitskom biću, već o izraženoj anticikloni koja je upravo dobila i ime- “Zeus”, po vrhovnom grčkom bogu, koji nas ovog puta neće gađati munjama već visokim tlakom i iznadprosječno visokim temperaturama za konac januara.

Upravo se čita:  Dok čekaju konačan procent redovnog usklađivanja: Penzioneri dobivaju još 300 KM na penziju?!

“Zeus” će svoje pipke iz srca Afrike proširiti nad gotovo čitavu Evropu, a njegov uticaj će biti najizraženiji isprva na jugozapadnoj, a poslije će se proširiti nad zapadnu, srednju i sjevernu Evropu.

Iako će odstupanja temperature “po visini” u navedenim dijelovima Starog kontinenta biti poprilično visoka, zbog uticaja ove snažne anticiklone magla i niska naoblaka će biti učestala pojava u kontinentalnom dijelu Evrope.

Upravo se čita:  Dobre vijesti za poljoprivrednike: Isplaćene novčane podrške u FBiH

Bez zime narednih 10 dana

Trendovi na sinoptičkim kartama “naslanjaju se” na dugoročnu prognozu, svi prognostički modeli su usuglašeni – zime gotovo sigurno neće biti do konca januara, a vrlo vjerovatno ni u prvim danima februara, budući da će se “Zeus” usidriti nad Evropom i “tvrdoglavo” zadržavati hladnu zračnu masu daleko od našeg prostora.

Upravo se čita:  Otac malene Džene Gadžun na insistiranje advokata čega se može sjetiti: Mogu se sjetiti da mi je dijete pod zemljom

Kratkoročnije gledajući, u prvoj polovici iduće sedmice valja računati na nastavak miniproljetnog vremena, ali uz pokoji stepen više maksimalne temperature vazduha.

Za kraj, za sve one tanjeg džepa koji ne mogu priuštiti skijanje na nekoj od popularnih destinacija u Alpama, nemamo dobre vijesti, karte snježnog pokrivača za Bosnu i Hercegovinu i susjedstvo izgledaju vrlo loše, što znači da ćete se morati naoružati strpljenjem….

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Oduzeta vozila u Sarajevu: Dvojica vozača ukupno imaju dug od 71.910 KM na ime neplaćenih kazni

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo proteklih dana su oduzeli dva vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja, a dvojica vozača...

Još vijesti za vas