Srijeda, 24 travnja, 2024

Stočari iz BiH gnjevni na poteze komšija: Hrvatska objavila mljekarski rat!

Preporučeno

Hrvatske vlasti objavile su BiH svojevrsni “mlekarski rat” nakon što je afera sa sumnjivim mlijekom proizvođača “Vindija” i “Dukat” poprimila zabrinjavajuće razmjere!

mlijekoKako tvrde domaći stočari, plasirajući informaciju da je u mlijeku iz BiH pronađen aflatoksin, hrvatska vlast pokušava da svoje potrošače odvrati od njegove kupovine, jer je za njih poražavajuće da je u toj zemlji u posljednjih desetak dana za čak 30 odsto porasla potražnja za mlijekom bh. proizvođača!

Mljekari iz BiH navode da je, nakon što je nedavno otkriveno prisustvo kancerogenog aflatoksina u mleku “Vindija” i “Dukat”, ove kompanije bilježe drastičan pad prodaje.

U prilog ovoj priči ide i izjava iz uprave “Vindije” da im je prodaja pala za 30 odsto, ali da vjeruju da će se “u nekoliko dana situacija vratiti na staro”.
Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka RS, kaže za Press RS da je očigledno da u pomenutoj priči nešto ne štima, jer hrvatske vlasti još nisu obavijestile nadležne u BiH da je mlijeko neispravno.

Upravo se čita:  Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o prijemu Kosova u Vijeće Evrope

Pozitivni rezultati na 11 uzoraka hrvatskog mlijeka

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona (TK) došla u posjed zvaničnih informacija u vezi spornog mlijeka kontaminiranog aflatoksinom, nakon što je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske potvrdilo da su stigli rezultati analize hrvatskog mlijeka iz Beča i da su dobili pozitivne rezultate na 11 uzoraka, saopštila je danas Uprava.

“Takođe, iz istog izvora potvrđeno je da kontaminacija potiče iz stočne hrane kojom su hranjena muzna grla . S obzirom da nije isključeno da se sporna stočna hrana koristila i u BiH, koristimo priliku da skrenemo pažnju svim proizvodžačima mlijeka sa prostora TK da u okviru vlastitih programa samokontrole povedu računa o ovoj opasnosti i da pojačaju uzorkovanje svojih proizvoda na aflatoksine”, kaže se u saopštenju i dodaje da veterinarski inspektori Kantonalne uprave intenzivno vrše službeno uzorkovanje mlijeka svih proizvodžača koji se nalaze na policama tržnih centara na području Kantona i vrše analizu pomenutog mikotoksina .

“U slučaju da analize referentnih labaratorija pokažu pozitivne rezultate na bilo kojem uzorku mlijeka, ono će biti neškodljivo uništeno, a javnost blagovremeno informisana”, dodaje se u saopštenju, koje je potpisao direktor Uprave Besim Duraković.
Podsjetimo, hrvatskih mediji su objavili da je prije dva dana na graničnom prelazu Stara Gradiška, prilikom uvoza iz BiH u Hrvatsku, u mleku “Mlijekoprodukta” iz Kozarske Dubice pronađen kancerogeni aflatoksin.

Upravo se čita:  Akcija FUP-a u Sarajevu još traje: Policija iznijela veću količinu dokaznog materijala

Iz “Mlijekoprodukta” su saopštili da se svi njihovi proizvodi redovno kontrolišu u skladu sa zakonima i da na tržište ne izlazi nijedan proizvod koji nije prošao čitav niz propisanih kontrola.

– Nakon informacija da se u zemljama regiona pojavilo mlijeko sa prisustvom aflatoksina, “Mlijekoprodukt” je dodatno pojačao analize svojih proizvoda, kako bi se spriječilo eventualno plasiranje takvog proizvoda na tržišta koja snabdijevamo. To se odnosi i na tržište Hrvatske, na kojem smo prisutni više od deset godina – saopštili su iz ove mljekare.

U Kancelariji za veterinarstvo BiH potvrđeno nam je da ih do sada niko nije kontaktirao iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, u vezi sa navodnom neispravnošću mlijeka iz BiH.

Upravo se čita:  Zastupnički dom odbio SNSD-ove zaključke o poništenju odluka visokog predstavnika

– Ako je u mleku iz BiH zaista otkriven aflatoksin, resorno ministarstvo iz Hrvatske ima obavezu da nas obavijesti o tome. Međutim, nas do sada niko nije kontaktirao – poručili su iz ove kancelarije.

Zlonamjerno i tendenciozno

Stručnjak za makroekonomiju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran kaže da je jedina dokazana i zvanična istina da je u mlijeku iz Hrvatske pronađen aflatoksin.
– U mlijeku iz BiH, prema dosadašnjim poznatim zvaničnim informacijama, nije. Sve ostalo su nagađanja, glasine, pretpostavke, možda i zlonamjerne i tendenciozne. Ako se zvanične informacije nadležnih institucija BiH promijene, onda se eventualna nova situacija može drugačije tumačiti. Jedine mjerodavne institucije koje mogu dati pouzdanu informaciju o tome su nadležne institucije BiH – naglašava Gavran.

Uprkos tome, hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina za medije je izjavio da je pošiljka mleka mlekare “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice imala 0,084 mikrograma aflatoksina!?

(Onasa/Press.rs/Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas