Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Stoltenberg: NATO nastavlja jačanje odbrambenih kapaciteta u BiH

Preporučeno

Stoltenberg je rekao da NATO čvrsto podržava mir i stabilnost u BiH i širom Zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se danas u sjedištu NATO-a u Briselu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je rekao da NATO čvrsto podržava mir i stabilnost u BiH i širom Zapadnog Balkana.

– Naš politički dijalog i saradnja su važniji nego ikad, zbog rata u Ukrajini. NATO će učiniti više da stoji uz naše partnere kako bismo produbili saradnju sa BiH, to bi moglo uključiti novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, i jačanje naših saradnja u pogledu lakog i malog naoružanja, u borbi protiv upravljanju terorizma i sajber sigurnost – poručio je Stoltenberg.

Upravo se čita:  BH novinari pozvali Tužiteljstvo KS da hitno obustavi sve istražne radnje protiv novinara Hayat TV ali i portala SB i Istrage

Podsjeća da je NATO povećao broj osoblja i finansijske resurse u BiH, a podržavaju i ekspertne timove za borbu protiv dezinformacija.

– Intenziviranje naše političke i praktične podorške može pomoći u izgradnji otpornosti i spriječiti eventuano buduću agresiju. Svaka buduća pomoć bi bila prilagođena i zasnovana na potražnji i u potpunosti koordinirana sa BiH.

Razgovarali smo u NATO-voj ulozi i operaciji Althee. Naša saradnja sa EU ostaje ključna u tom pogledu. Nastavljamo podržavati ovu važnu operaciju EU. One su vitalne za stabilnost države i moraju biti očuvane – poručio je Stoltenberg.

Upravo se čita:  Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se "srede" evidencije nezaposlenih

Pozvao je sve snage da zaustave retoriku podjele i krenu ka pomirenju.

Planiran je i sastanak Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), koje čine stalni predstavnici svih država članica NATO saveza, na kojem će se obratiti Džaferović.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas