Subota, 10 lipnja, 2023

Strah od krvne osvete: Tri brata u Albaniji od rođenja nisu izašla iz kuće

Nemojte propustiti

Tri mala albanska dječaka iz sela Bardhaj, oko 100 km udaljenog od prijestolnice Tirane, braća Zefi (12) Marsel (7) i Marsela (9), od rođenja nikada nisu izašla iz kuće, iz straha da će biti ubijeni u krvnoj osveti

albanija-krvnaosveta

Učiteljica dva puta sedmično dolazi u kuću da im održi nastavu, a sve što čini normalan dječiji život, kao što je odlazak u školu, igra s vršnjacima, pa čak i šutiranje lopte u sopstvenom dvorištu, njima je zabranjeno i nedostižno.

Ova braća su samo troje od oko 900 albanske djece koja čitavog života moraju da se kriju zbog starog albanskog običajnog prava, poznatog kao Kanun, piše Blic.

Upravo se čita:  Nikšić u parlamentarnu proceduru vratio sve povučene zakone osim zakona o južnoj interkonekciji i seta antikorupcijskih zakon

Kanun porodici ubijene osobe daje pravo na krvnu osvetu, to jest da nekažnjeno ubije ubicu, ili bilo kog muškog člana njegove porodice, što se često nastavlja sve dotle dok svi muški članovi obiju porodica ne budu pobijeni.

Ubistva po pravu na krvu osvetu u Albaniji se nazivaju Gjakmarja, odnosno “uzimanje krvi”, i u pitanju je srednjovjekovni običaj, za koje neki istoričari tvrde da mu korijeni sežu još iz bronzanog doba.

Upravo se čita:  Kanton u FBiH utvrdio deficitarna zanimanja: Ako mladi upišu ove zanate dobiće po 1.000 KM

Pod komunističnom vlašću ovaj običaj je bio praktično iskorijenjen, ali sa povratkom demokratije vratio se i on, kao i mnogi drugi aspekti običajnog prava nepilagođeni savremenom dobu.

U današnje vrijeme, oni i dalje utiču na život mnogih Albanaca, bez obzira da li su hrišćani ili muslimani, u oblastima života kao što su porodica, brak, prenos svojne, nadoknada štete i ponašanje u drušvu.

Mada Kanun formalno zabranjuje ubijanje žena, djece i staraca, u praksi se od njega ne preza, naročito kada su u pitanju muška djeca, tako da su ponekad i čitave porodice osuđene na kućni pritvor.

Upravo se čita:  Podignuta optužnica protiv troje ljekara zbog smrti djevojčice Džene Gadžun

U želji da pomogne ovakvoj djeci, bez sopstvene krivice osuđenoj na zatvor, albansko ministarstvo prosvjete je organizovalo učitelje, koji ih posjećuju tri puta nedlejno i drže im ukupno po deset časova, kako bi stekla makar osnovno obrazovanje.

– Šaljemo nastavnike iz najbližih škola, najradije one koji su djeci predavali i ranije, ako su školu pohađala normalno. Držanje nastave pod ovakvim okolnostima je teško, ali nastavnici čine sve što mogu – kaže zamjenik albanskog ministra prosvjete Halit Šamata.

 

Pročitajte još

Izdvajamo

U dijelovima BiH kritično: Voda prodrla u stambene objekte, bujica nosi automobil

Kiša i dalje pada tako da je pred stanovnicima besana noć. Kako javljaju mještani u Sapni u dijelu ove općine...

Možda vas zanima i ovo