Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Stranci koji su duže u Sloveniji moraju zamijeniti vozačku dozvolu uz polaganje vozačkog ispita

Autor:AA

Preporučeno

Stranci koji planiraju duže boraviti u Sloveniji moraju nakon godinu dana zamijeniti vozačku dozvolu za slovenačku. Pri tome stranci iz trećih zemalja moraju još jednom položiti praktični dio vozačkog ispita i dostaviti ljekarsko uvjerenje.

Državni zbor (Parlament) Slovenije je krajem marta usvojio dva zakonska amandmana koji imaju za cilj pojednostavljenje procedura za zapošljavanje stranih radnika iz takozvanih trećih zemalja, budući da se slovenačka privreda u posljednje vrijeme bori sa velikim nedostatkom radne snage, piše AA.

Prema podacima Privredne komore (OZS), najveći problemi sa nedostatkom radne snage su u ugostiteljstvu, turizmu, saobraćaju i građevinarstvu, kao i u industriji.

Iako Slovenija otklanja prepreke za zapošljavanje stranih radnika koji ne dolaze iz zemalja EU-a, prilično je rigorozna u oblasti vozačkih dozvola. Mnogi strani radnici koji dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije i nastanili su se u Sloveniji, zajedno sa članovima svojih porodica, ističu da, za razliku od nekih drugih zemalja EU, Slovenija ne priznaje njihove vozačke dozvole i da moraju položiti opet praktični dio vozačkog ispita ako žele da steknu slovensku vozačku dozvolu.

Upravo se čita:  Evo šta znači Bajram Šerif Mubarek Olsun, a šta Allah razi olsun

Strani državljani koji imaju prebivalište mogu koristiti važeću vozačku dozvolu godinu dana od dana prijave prebivališta. Ne postoji vremensko ograničenje za vozačke dozvole izdate u državama članicama EU, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Islandu.

Ostali stranci, po ispunjavanju uslova za upravljanje motornim vozilima, mogu zatražiti zamjenu važeće vozačke dozvole za slovenačku, koja će im biti izdata samo ako polože praktični dio ispita.

Neke druge zemlje u EU nemaju tako strog režim zamjene vozačkih dozvola. Susjedna Austrija, na primjer, priznaje vozačke dozvole nekih zemalja Zapadnog Balkana. Mađarske, pa čak i sve vozačke dozvole potpisnika Bečke konvencije o drumskom saobraćaju iz 1968. godine.

Upravo se čita:  Uklonjena zastava Armije RBiH ispred Memorijalnog centra Kragljivoda kod Srebrenice

U Ministarstvu za infrastrukturu pojašnjavaju da je Slovenija pri zamjeni vozačkih dozvola trećih zemalja do sada slijedila preporuke Evropske komisije, koja je prije nekoliko godina osnovala stručnu radnu grupu i potom pripremila listu kriterija koje preporučuje državama članicama za ocjenjivanje sistem dobijanja vozačke dozvole u zemlji koja nije članica EU.

To uključuje kriterije za teorijski i praktični dio vozačkog ispita, zahtjeve za identifikaciju, tehničke specifikacije kartice vozačke dozvole, standarde obuke, opštu sigurnost sistema vozačkih dozvola, nivo sigurnosti saobraćaja, praksu u vezi s razmjenom trećih zemalja. vozačke dozvole…

“Što se tiče restriktivnosti priznavanja vozačkih dozvola, također treba naglasiti da Slovenija priznaje sve strane dozvole, dok ostale države članice priznaju samo neke. Nosioci stranih vozačkih dozvola koje nisu priznate moraju položiti puni vozački ispit ako žele za dobijanje vozačke dozvole EU-a”, navode u Ministarstvu za infrastrukturu.

Upravo se čita:  Dok Bosanci odlaze: U BiH stiže radna snaga iz Indije, Turske, Kine, Bangladeša, Ruske Federacije

Ističu da je 1. marta 2023. objavljen prijedlog nove direktive EU o vozačkim dozvolama, kojom se definiše postupak vrednovanja i priznavanja vozačkih dozvola trećih zemalja.

“Predloženo je da proces vodi Evropska komisija, koja će svake četiri godine provoditi proces evaluacije i objavljivati ​​listu trećih zemalja koje su uspostavile sistem koji osigurava nivo sigurnosti na cestama uporediv sa onim članica. državama Evropske unije. Na taj način bi se uspostavilo jedinstveno priznavanje vozačkih dozvola trećih zemalja na nivou cijele Evropske unije“, pojasnili su.

Godišnje, barem prema podacima Ministarstva za infrastrukturu za posljednjih pet godina, nešto više od 2.000 vozača zamijeni svoju stranu vozačku dozvolu za slovenačku.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas