Utorak, 16 srpnja, 2024

Strani turisti odnijeli blago iz pećine kod Sanskog Mosta?

Preporučeno

Grupa stranih turista obavljala je u proteklim danima iskopavanja na lokalitetu Dabarske pećine, u blizini istoimenog sanskog sela, te je tom prilikom sa sobom odnijela neki teret, tvrde ovdašnji mještani.

Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

Prema tvrdnjama jednog od njih, u grupi je bilo pet muškaraca koji su govorili njemački, a jedan od njih govorio je našim jezikom.

“Pošto živim u blizini pećine pitali su me gdje se ona nalazi i ja sam im pokazao. Sa sobom su nosili opremu i reflektore, oba vozila su imala njemačke registarske tablice”, tvrdi ovaj mještanin, koji je želio da ostane anoniman.

Upravo se čita:  U Mostaru izmjereno blizu 50 stepeni u hladu, građani spas od vrućina traže u rijekama i bazenima

Prema njegovim riječima, ova grupa je u nekoliko navrata posjećivala pećinu.

“Posljednji dan vidio sam ih kako iznose vreće u kojima se nešto nalazilo, nisam vidio šta. Nakon toga više nisu dolazili”, tvrdi ovaj mještanin.

Stariji mještani su pričali kako su prilikom povlačenja Nijemci u Drugom svjetskom ratu u pećini zakopali neke dragocjenosti.

Dabarska pećina spada među najljepše prirodne dragulje na području ove općine. Zbog nepristupačnosti i velikog unutrašnjeg jezera neistražena je i niko pouzdano ne zna koliko je duga te kolika je razina vode u njoj. Inače, ovdašnje pećine su nezaštićene te na udaru arheologa amatera.

Upravo se čita:  Kome u Neumu smeta put do jedine džamije? "Uklonili putokaze kako ljudi ne bi došli do bogomolje"

U Policijskoj stanici Sanski Most tvrde kako nisu upoznati s tvrdnjama mještana te nemaju nikakva saznanja o navodnim iskopavanjima.

(Nezavisne novine)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas