Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Strik: Nema kandidatskog statusa za BiH dok su na snazi sporni zakoni NSRS

Autor:Patria

Preporučeno

Tineke Strik je rekla da osuđuju odluke NSRS o zakonima koje je prošlog decembra izglasala, čime se, tvrdi, podriva Bosna i Hercegovina, dok su oni na snazi BiH ne može dobiti kandidatski status.

Odnos prema Rusiji u trenutku ukrajinske krize bila je jedna od ključnih tema poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) i parlamentaraca iz EU iz Partije Zelenih.

Tineke Strik iz partije Zelenih rekla je da je u Banjaluku stigla nakon više posjeta Sarajevu.

“Očekujemo od političara da sarađuju i da prevaziđu nacionalističku politiku, da rade u interesu svih građana, bez obzira na njihovo etničko porijeklo. Pred vama su izbori, nadamo se da će građani izabrati ekonomske programe”, poručila je ova parlamentarka.

Upravo se čita:  Cvijanović: Konaković urušava odnose s prijateljskim zemljama, MVP nije njegova “ćaćevina”

Kako je po okončanju sastanka istaknuto, delegacija iz Evropske unije tu je da bi čula stavove Banjaluke. Evroparlamentarka Tineke Strik istakla je kako želi evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine koja je opterećena brojnim krizama.

“Vidimo da državne institucije ne funkcionišu gotovo godinu dana. Vidimo da su u ovom parlamentu usvojene neke odluke i zakoni kojima se nadležnosti prenose sa državnog na entitetski nivo. Interes građana Bosne i Hercegovine je da njihove političke elite rade na ekonomskom razvoju, a ne na politikama kojima se građani tjeraju da napuštaju Bosnu i Hercegovinu jer u njoj ne vide svoju budućnost i prosperitet. To su stvari kojima treba dati na važnosti, a ne nacionalističkoj politici kojoj nema budućnosti u Evropskoj uniji”, istakla je Strik.

Upravo se čita:  Zastava susjedne Srbije u BiH: Načelnica općine u RS-u poslušala “naredbu” SNSD-ovske vlasti

Ona je još dodala da očekuje usklađivanje stavova o ratu u Ukrajini sa stavovima EU.

“Treba nam podrška kada je u pitanju borba protiv Vladimira Putina i ruske agresije. Treba nam vaša podrška kada je u pitanju osuda ruske agresije na Ukrajini što bi bilo u skladu sa vanjskom politikom EU, treba nam vaša podrška u borbi protiv autokrata, u borbi za nezavisno pravosuđe, slobodne medije”, rekla je Strik.

Upravo se čita:  Vučić: BiH se otvoreno antisrpski postavlja, a ona je za nas međunarodno priznata država

Strik je rekla da osuđuju odluke NSRS o zakonima koje je prošlog decembra izglasala, čime se, tvrdi, podriva Bosna i Hercegovina, dok su oni na snazi BiH ne može dobiti kandidatski status.

“Mi osuđujemo odluke NSRS o ovim zakonima, oni su još važeći, tim odlukama se podriva integritet BiH, i dok su ti zakoni važeći BiH ne može dobiti kandidatski status, jer se takvim zakonima razara država”, zaključila je Strik.

Delegacija Zelenih iz Evropskog parlamenta i Bundestaga koju čine Tineke Strik, Viola von Cramon-Taubadel i Boris Mijatović boravi danas u Banjaluci.

Preporučeni sadržaj

Izdvajamo

Izdvajamo

Sejo Brajlović traži tri konobara i tri majstora na roštilju: “Plata 2.000KM + bakšiš”

Restroran “Brajlović”, koji je u vlasništvu popularnog sarajevskog ugostitelja Seje Brajlovića, objavio je danas da traži nove članove svog...

Još vijesti za vas