Srijeda, 29 svibnja, 2024

Strujni udar Vlade FBiH: Poskupljenje struje najviše će pogoditi porodice s većim brojem djece

Autor:NAP.ba

Preporučeno

Vrijedno je spomenuti da se u mnogim zemljama umanjuje cijena električne energije za neke društvene kategorije, među kojima je i Republika Srbija gdje se ostvaruje besplatno 300 kWh za određene grupe stanovništva kojima obuhvataju i višečlane porodice.

Kao jedinstvena organizacija koja zastupa i štiti interese porodica s troje ili više djece u FBiH a povodom najave poskupljenja električne energije i uvođenja tarifa po količini utrošene električne energije, obraćamo se ovim zahtjevom u cilju pronalaska najboljeg rješenja, saopćeno je iz Udruženje porodica s troje ili više djece “Porodice tri plus”.

“Prije svega želimo istaknuti da porodice s troje ili više djece predstavljaju okosnicu društvenog razvoja i jedini dugoročni garant opstanka našega društava u demografskom smislu. Nažalost, umnoženost finansijskih i svih drugih izazova ovih porodica, za razliku od drugih zemalja regiona, do sada u FBiH nisu sistemski prepoznate.

Upravo se čita:  Štednja u BiH iznosi čak 14 milijardi KM: Uz minimalna primanja penzionera i prosječne plate radnika

Kada je u pitanju potrošnja električne energije, potpuno je očekivano da domaćinstva s velikim broje djece, da bi ispunili osnovne životne potrebe u elementima gdje im je neophodna električna energija, istu uvećano troše.

Tačnost ove tvrdnje temeljimo na računima za domaćinstva višečlanih porodica a koji prosječno iznose 400+ potrošenih kWh, bez korištenja uređaja za grijanje i klimatizaciju domaćinstava.

Dakle, potrošnja većeg broja kilovata u ovim domaćinstvima je nužna i proporcionalna broju djece koju imaju i bez mogućnosti dodatne uštede električne energije.

Također ističemo da većina ovih porodica pripada socijalno osjetljivoj kategoriji. Uzimajući sve u obzir, smatramo da svako poskupljenje električne energije dodatno opterećuje budžete ovih porodica koje svakako i do sada teško plaćaju svoje račune, te smatramo da bi svako sljedeće opterećenje dovelo do nemogućnosti plaćanja računa.

Upravo se čita:  Sladićeva prognoza za ljeto, najavio je toplotne valove: "Biće preko 40 stepeni"

Vrijedno je spomenuti da se u mnogim zemljama umanjuje cijena električne energije za neke društvene kategorije, među kojima je i Republika Srbija gdje se ostvaruje besplatno 300 kWh za određene grupe stanovništva kojima obuhvataju i višečlane porodice.

Zaključujemo da je nedopustivo poistovjetiti ova velika domaćinstva s malim domaćinstvima u formiranju iste tarife bez olakšica, jer bi se ove porodice koje su ionako u lošem položaju dovele u diskriminatoran položaj u odnosu na sve druge kategorije društva. Ohrabrujuća je činjenica da su mnoge federalne institucije i subjekti, u zakonu već prepoznale porodice s troje ili više djece kao posebnu društvenu kategoriju za sistemsku podršku. Zato se nadamo da će roditeljstvo i podizanje velikog broja djece biti prepoznato a ne finansijski kažnjeno!

Upravo se čita:  Bećirović pozvao Parlament FBiH da ne podrži izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH

Stoga, ovim putem čvrsto vjerujemo da ćete pronaći modalitet i olakšice, da količina utroška električne energije ne bude jedini kriterij određivanja tarife, već da se uzme u obzir broj članova porodice i djece. Nadamo se uvažavanju naše inicijative”, saopćeno je.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sladićeva prognoza za ljeto, najavio je toplotne valove: “Biće preko 40 stepeni”

Bh. meteorolog Nedim Sladić za N1 je govorio o vremenskim prilikama kako u narednom periodu tako i šta nas...

Još vijesti za vas