Srijeda, 28 veljače, 2024

Studentica Selma stvara most između urbanog i ruralnog: Selo je ključna karika u izgradnji održive budućnosti

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Njen angažman, kako je istakla usmjeren je prema revitalizaciji sela i poticanju mladih na povratak u ruralna područja.

Selma Demirović, studentica turizma u Mostaru, osnovala je pokret koji ima za cilj da potakne mlade na povratak na selo te na taj način stvara most između urbanog i ruralnog života. Njen angažman, kako je istakla za „Avaz“, usmjeren je prema revitalizaciji sela i poticanju mladih na povratak u ruralna područja.

– Selo vidim ne samo kao dio prošlosti već i kao ključnu kariku u izgradnji održive budućnosti. Moja inicijativa povratka mladih na selo ima za cilj da motivira mlade da prije svega ostanu u ovoj državi, da se smanji odlazak u inozemstvo, da pokrenu neki vlastiti biznis da bi se smanjila nezaposlenost. Time bismo, također, ojačali našu privredu te smanjili uvoz hemijski tretiranih proizvoda – kazala je Demirović.

Upravo se čita:  Potrebno je ispuniti uslove: Kada radnik može dobiti otpremninu i kako se određuje iznos?

Naglasak je, dodala je, na poticanju mladih na zdraviji način življenja u svakom aspektu te da život na selu ima iste mogućnosti kao život u gradu, čak i veće benefite.

– Ideja potječe od mog porodičnog biznisa, gdje od djetinjstva pravim eko-proizvode od voća te sam veliki ljubitelj prirode, planinar i ronilac i želim da osvijestim građane o važnosti očuvanja prirode i okoliša – istakla je Demirović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas