Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Stvaranje najvećeg svjetskog trgovinskog bloka? EU i SAD počinju pregovore o slobodnoj trgovini

Nemojte propustiti

EUROPSKA unija i Sjedinjene američke države najavile su početak pregovora o slobodnoj trgovini. Stvaranjem najvećeg svjetskog trgovinskog bloka želja je potaknuti rast između ionako glavnih trgovinskih partnera.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Razgovori o uspostavljanju Sjevernoatlantskog sporazuma o slobodnoj trgovini ili TAFTA-e trebali bi početi još ove godine. Europska unija i Sjedinjene države čine nešto malo manje od 50 posto svjetskog gospodarstva, a dnevna razmjena je oko dvije milijarde dolara. Stvaranje ovog ekonomskog bloka u govoru o stanju nacije, vjerojatno kao gospodarski adut, najavio je američki predsjednik Barrack Obama.

Upravo se čita:  Priznavanje vozačke dozvole iz Bosne i Hercegovine: Njemačka odlučila da od 01. augusta priznaje sve kategorije

“Pokrenut ćemo pregovore o sveobuhvatnom transatlantskom partnerstvu o trgovini i investicijama s EU. Jer poštena trgovina preko Atlantika uzdržava milijune dobro plaćenih američkih poslova”, rekao je Obama.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozdravio je početak pregovora o slobodnoj trgovini.

Deseci milijardi eura i deseci tisuća novih radnih mjesta u EU

“Bit će to sveobuhvatni dogovor, koji će ići i iznad tarifa, integrirajući tržišta i uklanjajući granice. Procjenjuje se da će kada stupi na snagu europska ekonomija dobiti poticaj od pola posto našeg BDP-a, što je prevedeno deseci milijardi eura i deseci tisuća novih radnih mjesta”, izjavio je Barroso.

Upravo se čita:  Uhapšen Bosanac u Njemačkoj, odmah je smještan iza rešetaka

Za Europu bi to moglo značiti nešto više od 80 milijardi eura godišnje. Povjerenik Europske komisije za trgovinu Karel de Gucht rekao je da se prvo moraju ukloniti tradicionalne tarife, a onda se pozabaviti pristupom tržištu, javnim nabavama, uslugama i investicijama.

“Moramo se usredotočiti na prepreke koje se nalaze iza granica. Razlike u tehničkim propisima. standardima i certificiranju”, izjavio je de Gucht

Upravo se čita:  Vođa partizana poručio Putinu: Vidjet ćemo se opet, dolaze velike stvari

Upravo bi usklađivanje propisa moglo biti problematično i razgovori neće biti lagani. svi napominju. Već se spominju potencijalni sukobi u poljoprivrednoj politici zbog američkog prihvaćanja GMO-a, ali i konkurencije među farmerima, a ništa lakše neće biti uskladiti propise u farmaceutskoj i automobilskoj industriji. Inače, početak razgovora intenzivno je pripreman mjesecima, iako se o njemu razgovara već godinama. Čini se da je su anemične ekonomije s obiju strana sjevernog Atlantika bile konačni poticaj za stvaranje ovog bloka.

Pročitajte još

Izdvajamo

Mirni skup u Sarajevu: Veliki broj građana odaje počast mladoj Bišćanki Azri Spahić

Građani su položili cvijeće i odali počast stradaloj djevojci Azri Spahić, te uputili podršku njenoj porodici. Veliki broj građana okupio...

Možda vas zanima i ovo