Utorak, 16 srpnja, 2024

Subašić: ”PIC mora dati zeleno svjetlo Inzku da zaustavi izgradnju crkve na Budaku”

Preporučeno

U Srebrenici zasjedao Organizacionog odbora za obilježavanje 18. godišnjice genocida u Srebrenici. Ćamil Duraković izabran za predsjednika

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice danas je održana prva sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 18. godišnjice genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Na sjednici je za predsjednika Organizacionog odbora izabran načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, zamjenici predsjednika su bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sadik Ahmetović, te muftija tuzlanski Vahid Fazlović.

Predsjednica Udruženja ”Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić predložila je da ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić bude izabrana predsjednicu Odbora za obilježavanje 18. godišnjice genocida u Srebrenici ”jer je dala podršku zločincima da grade inat crkvu na masovnoj grobnici na Budaku kod Srebrenice”.

Upravo se čita:  Poznat identitet učesnika Marša mira koji je preminuo pred ulazak u Potočare

”Predložila sam da, s tim u vezi, i nama, majka Srebrenice da podršku. Ako može pomagati zločincima, može i majkama, ženama. Žena – ženu najbolje može da razumije. Zato sam ja bila suzdržana pri izboru Ćamila Durakovića”, kazala je Subašić za agenciju Anadolija.

Na zasjedanju Odbora su se čuli prijedlozi da se otkažu dženaza ubijenim Srebreničanima i obilježavanje 18. godišnjice genocidna dok međunarodna zajednica i vlasti Republike Srpske ne zaustave spornu izgradnju crkve u Budaku kod Srebrenice, neposredno do Memorijalnog centra Potočari. Prema riječima Subašić, ta mogućnost još postoji, ali će konačna odluka biti donesena tek kada se utvrdi definitivan stav međunarodne zajednice po ovom pitanju.

Upravo se čita:  Slučaj nestanka bebe: Vlasnica privatne klinike pala na poligrafu

Izgradnju te crkve majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida smatraju nedopustivim, a ponovni početak izgradnje osudili su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu, Ured visokog predstavnika (OHR), Delegacija Evropske unije i mnogi drugi.

Na prijedlog Subašić, Odbor je zaključio da Vijeću za implementaciju mira (PIC) bude upućeno pismo u kojem će se zatražiti njihovo izjašnjenje u vezi sa izgradnjom crkve na Budaku.

”Vijeću za implementaciju mira ćemo poslati pismo da ih posljednji put upozorimo kako će i oni snositi dogovornost ako se desi nešto prije ili poslije dženaze 11. jula u Srebrenici, a zbog sporne inat crkve. PIC treba dati zeleno svjetlo visokom predstavniku Valentinu Inzku da zabrani izgradnju crkve na Budaku”, istakla je Subašić.

Upravo se čita:  Slučaj koji je šokirao Sarajlije: Dijete (2) bilo na prozoru stana na 6. spratu, uhapšena majka

Najavila je da Organizacioni odbor više neće zasjedati ”dok se nešto ne riješi po pitanju crkve”.

”Čekamo utorak da vidimo šta će zaključiti 12 ambasadora PIC-a. Mi ćemo se solidarizirati i donijeti odluku koja će biti najbolja za naše mrtve, a i nas majke Srebrenice”, zaključila je Subašić, ponavljajući da majke Srebrenice nisu protiv crkava i da u Bošnjaci pravoslavne objekte čuvali u ratu, ali da jesu protiv provokacija za što se koristi i crkva na Budaku.

(Anadolija)

 

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas