Subota, 20 srpnja, 2024

Sud BiH oslobodio Gojka Kličkovića i Mladena Drljaču

Preporučeno

Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine pravomoćnom presudom oslobodilo je danas bivšeg premijera Republike Srpske i aktuelnog načelnika opštine Krupa na Uni Gojka Kličkovića, kao i Mladena Drljaču, odgovornosti za ratne zločine.

sud-bih-Kako je obrazloženo, Kličković i Drljača oslobođeni su jer Tužilaštvo BiH nije ponudilo dovoljno dokaza o njihovoj krivnji.

Kličković je, između ostalog, bio optužen za zločine protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv zarobljenika.
Tužilaštvo BiH teretilo je Kličkovića da je, zajedno sa ostalim optuženim u ovom slučaju, napadao civile nesrpske nacionalnosti u Bosanskoj Krupi, te da su odgovorni za udruženi zločinački poduhvat.

Upravo se čita:  Uz mnogo zamjerki na dokument: Dom naroda PSBiH usvojio Budžet BiH za 2024.

Prvostepenom presudom Suda BiH izrečenom u novembru 2010. godine Gojko Kličković i Mladen Drljača su, takođe, oslobođeni optužbe da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, ali je u maju 2012. godine Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu, te naložilo obnavljanje suđenja.
Kličković je bio predsjednik ratnog Predsjedništva i komandant Kriznog štaba Srpske opštine Bosanska Krupa, a Drljača predsjednik Vijeća Privremenog vojnog suda u Jasenici.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao s premijerkom Estonije i budućom šeficom diplomatije EU Kajom Kallas

Kličković je nakon rata, tačnije od 18. maja 1996. do 31. januara 1998. godine obavljao funkciju premijera RS.

On je na lokalnim izborima 2012. godine izabran za načelnika Opštine Krupa na Uni koja se nalazi na teritoriji RS i susjedna je opština Bosanskoj Krupi, čiji se stanovnici sjećaju Kličkovićeve uloge u ratu.

Upravo se čita:  Troškovi četveročlane porodice za četiri godine skočili više od 1.000 KM

Inače, Kličković je bio u bjekstvu od 1998. godine, a uhapšen je u junu. 2006. godine u Beogradu.

(Anadolija)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas