Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Sud BiH potvrdio: Podignuta prva optužnica zbog negiranja genocida!

Preporučeno

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, koji je istu potvrdio.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Vojina Pavlovića (48), rođenog u Bratuncu, državljanina Bosne i Hercegovine, vodi se drugi krivični postupak pred Sudom BiH.

Optuženi se tereti da je, u periodu mjeseca juna pa do 12. jula 2023. na području Srebrenice i Bratunca, u vrijeme održavaja komemoracije 11.07.2023. godine i ukopa žrtava genocida u općini Srebrenica, kao predsjednik upravnog odbora Udruženja „Istočna Alternativa“ Republike Srpske svjesno i voljno odobravao izvršenje krivičnog djela genocida, ističući plakate na kojima se javno odobrava i pokušava opravdati zločin utvrđen pravomoćnim presudama MKSJ i Suda BiH.

Upravo se čita:  Traži se hitna reakcija Ministarstva zdravstva FBiH: Sankcionirati neodgovorne roditelje

U optužnici se navodi da je optuženi odobrio i pokušao opravdati zločin genocida organizovanjem javnog skupa, javnosti učinio dostupnim plakate za održavanje skupa, a potom na samom skupu javnosti držao govor kojim se odobrava i pokušava opravdati zločin genocida utvrđen pravosnažnim presudama MKSJ i Suda Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 3. i stav 4. u vezi sa stavom 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  U Kiseljaku uvedene redukcije vode, neka naselja danima bez vodosnabdijevanje

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, koji je istu potvrdio.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas