Srijeda, 21 veljače, 2024

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Ejupa Ganića i ostalih u slučaju ‘Dobrovoljačka’

Preporučeno

Optuženi se terete da su za vrijeme obavljanja svojih funkcija postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava

Sud Bosne i Hercegovine je 12. maja 2022. godine potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH od 26. 4. 2022. godine, koja optužene Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku za napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom snaga Ujedinjenih nacija, saopšteno je iz Suda BiH.

Upravo se čita:  Muškarac pijan stavio novac policajcu u rokovnik, on ga uhapsio

Optuženi se terete da su za vrijeme obavljanja svojih funkcija postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava tako što su planirali, podstrekavali, naredili i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom snaga Ujedinjenih nacija.

“Nisu spriječili ubistva i ranjavanja, mučili su i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, te propustili spriječiti mučenja i nečovječna postupanja, te pomagali učiniocima nakon izvršenih djela, na način detaljnije opisan u optužnici Tužilaštva BiH”, navodi se u saopštenju.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Policiji predao arsenal oružja: Donio puške, bombe, mine, kapsile i 1.734 metka

Građanin je jučer policiji u Glini dobrovoljno predao veliku količinu oružja i municije, objavila je PU sisačko-moslavačka, piše Index.hr. Policiji...

Još vijesti za vas