Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Sud poništio imenovanje Nadzornog odbora KCUS-a, naređeno vraćanje na stanje prije 4. oktobra

Preporučeno

Na odluku o smjeni se žalio tadašnji predsjednik NO KCUS-a Izmir Hadžiavdić te je Rješenjem naloženo Vladi FBiH i premijeru Nerminu Nikšiću da sve vrate u stanje prije donošenja Rješenja o razrješenju bivšeg saziva NO KCUS-a 4. oktobra ove godine.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je Rješenje kojim je utvrđeno da je Nadzorni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) imenovan nezakonito. To bi moglo dovesti u pitanje sve kasnije odluke kao što je razrješenje Sebije Izetbegović i imenovanje novog generalnog direktora KCUS-a.

Vlada FBiH smijenila je 4. oktobra 2023. godine Nadzorni i Upravni odbor KCUS-a te su imenovani novi članovi, što je otvorilo put za razrješenje tadašnje direktorice i imenovanje novog direktora.

Upravo se čita:  Dvije intervencije u bh. gradu: Vatrogasci izvlačili zmije iz porodičnih kuća

Na odluku o smjeni se žalio tadašnji predsjednik NO KCUS-a Izmir Hadžiavdić te je Rješenjem naloženo Vladi FBiH i premijeru Nerminu Nikšiću da sve vrate u stanje prije donošenja Rješenja o razrješenju bivšeg saziva NO KCUS-a 4. oktobra ove godine.

“Nalaže se Vladi FBiH i Premijeru da preduzme neophodne mjere da bis e u odnosu na podnosioca Zahtjeva uspostavilo zakonito stanje, kao prije donošenja Rješenja od 4.10. 2023. godine, u roku od 15 dana. Ukoliko u ostavljenom roku ne bude postupljeno po nalogu, Sud će podnijeti zahtjev za udaljavanje od dužnosti službenog lica, Premijera FBiH, a po potrebi i izreći novčanu kaznu”, navedeno je u Rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu.

Upravo se čita:  Na tržištu BiH se nalaze makaroni iz Rumunije koji su opasni po zdravlje

Protiv ovog rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu nije dozvoljena žalba, što znači da je ova odluka pravosnažna i izvršna.

Ova sudska odluka otvara pitanje da li se mora ponoviti konkursna procedura za izbor direktora KCUS-a, odnosno da li će možda i Sebija Izetbegović morati biti vraćena na svoju poziciju. Njoj je mandat inače trebao biti do 9. januara.

Upravo se čita:  Evo šta znači Bajram Šerif Mubarek Olsun, a šta Allah razi olsun

Jučer je, podsjetimo, odlukom UO KCUS-a za generalnog direktora imenovan Ismet Gavrankapetanović, dok je prethodno UO KCUS-a za v.d. direktora imenovao Alena Pilava nakon usvajanja odluke o razrješenju Sebije Izetbegović.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas