Srijeda, 28 veljače, 2024

Sudar jakih anticiklona donosi zimu kakvoj se nismo nadali, evo šta nas čeka za Novu godinu

Preporučeno

Meteorolog Ivan Ristić je na svojoj Facebook stranici dao detaljnije pojašnjenje očekivanih vremenskih prilika u Srbiji, koje će slično biti i u Bosni i Hercegovini, ove zime.

Srbijanski meteorolog Ivan Ristić najavio je ledenu zimu sa čestim prodorima hladnog arktičkog vazduha i dosta snijega.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije najavio je promijenljivo vreme za naredne dane – u subotu će biti umjereno oblačno sa sunčanim intervalima i suho, a u nedjelju sa sjeverozapada stiže novo prolazno naoblačenje sa kišom, u brdsko-planinskim predijelima sa slabim prolaznim snijegom. Početkom naredne sedmice očekuje se porast dnevnih temperatura u većini mjesta od 10 do 15 °C, uz kratkotrajnu kišu. Jače naoblačenje i zahlađenje s kišom, na planinama sa snijegom uz pojačan sjeverozapadni vjetar očekuje se u srijedu sredinom dana na sjeveru, a do kraja dana i u ostalim krajevima. Krajem perioda oblačno i hladnije, mjestimično sa kišom, na planinama sa snijegom, prenosi Tanjug.

Upravo se čita:  Jak zemljotres u Jadranskom moru: Postoji opasnost od "after" šokova

Meteorolog Ivan Ristić je na svojoj Facebook stranici dao detaljnije pojašnjenje očekivanih vremenskih prilika u Srbiji, koje će slično biti i u Bosni i Hercegovini, ove zime.

„Tokom sljedeće nedjelje doći će do razvoja jakog azorskog anticiklona, također, nakon posljednjeg prodora hladnog arktičkog vazduha u sklopu polarnog vrtloga razvio se i jak sibirski anticiklon, što će usloviti da predstojeća zima bude hladna sa čestim prodorima hladnog arktičkog vazduha, a bit će i dosta snijega. Osnovni pokretač hladnih i snježnih zima je baš ta sprega između azorskog i sibirskog anticiklona“, navodi Ristić.

Upravo se čita:  Vozača Volva carinici pitali ima li šta prijaviti, on rekao da 'nema ništa': Nakon što su otvorili gepek imali su šta vidjeti!

Prema njegovoj prognozi, mada nas početkom sljedeće sedmice očekuje topli talas, „polako rastu šanse da Novu godinu dočekamo u pravom zimskom ambijentu“.

„Sutra poslije oblačnog i maglovitog jutra, smjena oblačnih i sunčanih intervala, vjetar slab promijenljivog pravca. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 3C do 6C. U nedjelju tokom dana jače naoblačenje sa kišom, na planinama snijegom temperatura bez bitnije promjene. Početkom sljedeće nedelje kraće otopljenje maksimalna temperatura u postepenom porastu i kretat će se od 10C do 15C ali se očekuje povremeno i kiša. Više kiše bit će u srijedu i četvrtak, 13. i 14. decembra. Zatim od petka, 15. decembra ponovo dolazi hladan vazduh i donosi pad temperature ali i postepeni prestanak padavina jer jača greben azorskog anticiklona tako da će se vrijeme stabilizovati. Jutra će biti hladna sa slabim mrazem od -5C do 0C, a najviša dnevna temperatura bit će od 2C do 6C. Tokom treće dekade, najvjerovatnije oko katoličkog Božića, 25. decembra doći će do prodora hladnog artičkog vazduha koji će osim pada temperature donijeti i snijeg tako da polako rastu šanse da Novu godinu dočekamo u pravom zimskom ambijentu“, ističe srbijanski meteorolog.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Prelazak na ljetno računanje vremena i duži dan: Evo kad se pomiču kazaljke na satu

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem marta. U noći sa subote, 30. marta, na nedjelju, 31....

Još vijesti za vas