Srijeda, 17 srpnja, 2024

Suđenje Dodiku: Saslušan inspektor SIPA-e; Sudinica Uzunović upozorila Sanju Vulić

Preporučeno

Naredni pretres zakazan je tek za 3. april jer je odbrana Milorada Dodika ukazala da on ima svoje obaveze 13. marta, te da će tokom sutrašnjeg dana dostaviti dokumentaciju o tome.

Završeno je još jedno ročište Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, kojima je spojen postupak, optuženim za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Milorad Dodik nije davao izjave pred Sudom BiH, kao i uobičajeno, već je najavio press konferenciju u Istočnom Sarajevu.

Danas je u svojstvu svjedoka saslušan Dragan Kremenović, pripadnik SIPA-e, kancelarija Banja Luka, koji je postupao po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, piše Avaz.

Kremenović je kazao da je po tim naredbama također izvršeno saslušanje Milorada Dodika i Miloša Lukića.

Svjedoku Kremenoviću Tužilaštvo je predočilo niz izvještaja i zapisnika o privremenom oduzimanju predmeta, koje su on i njegove kolege obavili u kancelariji predsjednika RS-a Milorada Dodika i Službenog glasnika RS.

Upravo se čita:  Dobre vijesti: Pojedini penzioneri u BiH dobit će dodatnu pomoć

Odbrana Dodika insistirala je na tome da je optuženom dostavljen pismeni poziv o saslušanju u kom svojstvu će biti saslušavan.

Kremenović je odgovorio da nije upućen pismeni poziv, već da je sa šefom njegovog kabineta dogovoren termin saslušanja, te je rečeno da će biti ispitan u svojstvu osumnjičenog.

Svjedok Kremenović je također rekao da nisu imali problema, te da su svi bili korektni i da su sarađivali.

Dodik je kazao da ne razumije zašto je ovaj svjedok izveden pred sud, jer je sva dokumentacija dostavljena, te da može potvrditi da su svi sarađivali s njim i da su se svi odnosili prema službenicima SIPA-e sa uvažavanjem.

Upravo se čita:  Duge kolone vozila na više graničnih prelaza, posebno ka jugu: Očekuju su gužve na cestama u BiH

“Ne razumijem što se mi maltretiramo o tome šta je on uradio. Ovo potvrđuje da je Tužilaštvo neozbiljno, da nema svjedoka, te da želi dodatno napraviti farsu od svega”, kazao je Dodik.

Nakon upozorenja sudije Sene Uzunović da ne bi trebalo nikoga vrijeđati, Dodik je dodao:

“Nikoga nisam htio uvrijediti. Ako je neko uvrijeđen, onda sam to ja što sam doveden ovdje”.

Tužilaštvo je odustalo od svjedoka Petra Đukića i svjedokinje Brankice Milanović, koji su zajedno sa svjedokom Kremenovićem obavljali službene radnje i koji bi također samo potvrdili da su njihovi potpisi na istoj dokumentaciji koja je predočena Kremenoviću.

Upravo se čita:  I danas crveno upozorenje za BiH: Temperature do 42 stepena

Sutkinja je također kratko upozorila Sanju Vulić.

Naredni pretres zakazan je tek za 3. april jer je odbrana Milorada Dodika ukazala da on ima svoje obaveze 13. marta, te da će tokom sutrašnjeg dana dostaviti dokumentaciju o tome.

Inače, sutkinja Uzunović je ukazala da će vezano za termine zakazivanja pretresa uzimati u obzir samo službene obaveze predsjednika RS, s obzirom da su već uvaženi ranije prijedlozi branilaca.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Stan u Goraždu izgorio zbog upaljenje klime: “Šteta je ogromna”

Požar koji je u popodnevnim satima izbio u stanu u ulici Prve slavne višegradske brigade u Goraždu, uspješno je...

Još vijesti za vas