Utorak, 18 lipnja, 2024

Sudi se Bosancu u Austriji: Od države uzeo 7.000 eura pa otišao na odmor

Autor:Agencije

Preporučeno

Sudiji nije bilo jasno ni kako je mogao aplicirati za pomoć, s obzirom na to da ne zna apsolutno riječ njemačkog

Državljanin Bosne i Hercegovine (31) pojavio se jučer pred sudom u Grazu jer je od austrijskog Zavoda za zapošljavanje (AMS) uzeo 7.000 eura na ime pomoći, a zatim na duže vrijeme napustio Austriju.

Naime, suđenje je počelo čuđenjem sudije Erika Nauta da optuženi ne zna ni riječ njemačkog, zbog čega je morao biti angažovan prevodilac. Sudiji nije bilo jasno ni kako je mogao aplicirati za pomoć AMS, ako ne zna apsolutno riječ njemačkog. On je sudiji odgovorio da je vozio kamion, te da je uglavnom sarađivao sa “svojim zemljacima”, zbog čega nije imao potrebe da nauči njemački.

Kako prenose mediji, on nije znao da primalac pomoći AMS-a ne smije na duže vrijeme da napusti Austriju.

Sudija mu je odgovorio da je riječ o vidu pomoći koja se isplaćuje kako bi se pomoglo ljudima u situacijama kada ostanu bez posla ili da se pomognu dok ne nađu drugi, ali svakako ne za finansiranje odmora van granica Austrije.

Danas je svjedočio i službenik iz AMS-a koji je potvrdio da je sa optuženim kontaktirao uvijek putem telefona ili maila te da je njegov njemački bio vrlo dobar.

– Nikada ne bih rekao da mu je potreban prevodilac, kazao je službenik i kao dokaz pokazao sve mailove koje je razmijenio s njim, dodavši da je on bio potpuno svjestan situacije u kojoj se nalazi. Optuženi je na sve to odgovorio da je mejlove pisala njegova supruga, nakon čega je u sve ovo uvukao i nju.

– Onda nju možemo smatrati saučesnikom, rekao je tužilac Johannes Winklhofer, prenosi Nezavisne.

Kako prenose austrijski mediji, na sljedećem ročištu pojaviće se i njegova supruga.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ramos više nije član Seville, karijeru nastavlja izvan Evrope

Iskusni defanzivac Sergio Ramos više nije član Seville, potvrđeno je iz kluba. Španski je klub objavio da Sergio Ramos više...

Još vijesti za vas