Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Sulejman Tihić: SDP provodi puč u Federaciji BiH!

Preporučeno

Jer, nisu mogli na ustavan i zakonit način preuzeti vlast pa pokušavaju sada preko organa represije. Zbog toga je uhapšen i Živko Budimir, rekao je Tihić za AA nakon višesedmičnog odsustva iz javnosti, potvrđujući da je imao nova dva operativna zahvata u inozemstvu

tihic2Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je u intervjuu za agenciju Anadolija (AA) kako nova parlamentarna većina predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP) Zlatka Lagumdžije provodi puč u Federaciji BiH nakon hapšenja predsjednika tog entitet Živka Budimira.

On tvrdi da to dokazuju pokušaji da se na svaki način preuzmu ovlasti pritvorenog predsjednika FBiH. Kaže kako, očito, postoji plan da se nadležnosti predsjednika prenesu na njegove zamjenike.

”Upravo ovi pokušaji neustavnog preuzimanja vlasti od strane nove parlamentarne većine dokazuju, stavljaju na sumnju i razloge hapšenja, odnosno krivičnog postupka protiv Živka Budimira. To može biti cilj zbog čega se sve ovo dešava. Jer, nisu mogli na ustavan i zakonit način preuzeti vlast pa pokušavaju sada preko organa represije. A jedino se na ustavan način može promijeniti vlast i mi to cijelo vrijeme govorimo”, rekao je Tihić za agenciju Anadolija u prvom intervjuu nakon višesedmičnog dosustva iz bh. javnosti.

Dodao je kako prakse poznate u svijetu ukazuju da se ”vlast može preuzeti na demokratski ili nedemokratski način”.

Upravo se čita:  Bh. građani zaduženi do guše: Krediti stanovništvu porasli za milijardu KM

”Očito da se ovdje radi o pokušaju da se na jedan pučistički način preuzme vlast….Prema ovim najavama u pogledu preuzimanja ovlasti predsjednika FBiH na neustavan način, to stvara određeni utisak da se radi o puču. Znate Parlament FBiH može raditi samo ono za što je ovlašten. Ako bude radio na neustavan način, mimo svojih ovlasti koje su utvrđene Ustavom FBiH, to pokazuje da se, zaista, radi o jednom političkom puču. SDA će koristiti sve demokratske i ustavne mehaznime. Normalno, nemamo dovoljno glasova da zaustavimo nezakonite odluke ukoliko budu donesene. Ali, mislim da, kako odmiče vrijeme, javnost uviđa o čemu se to radi”, tvrdi Tihić.

Na pitanje zašto brani predsjednika FBiH Budimira, te na molbu da prokomentira činjenicu da se i neki visoki zvaničnici SDA dovode u vezu sa inkriminacijama protiv čelnika FBiH, Tihić je ukazao na ”način kako je to urađeno”.

”Ta jedna parada koja je tom prilikom napravljena, jedna medijska pompa… Sve to dovodi u pitanje smisao i samog tog postupka. Sve se to moglo uraditi i na drugačiji način. Činjenica je da nisu isti kriteriji. Za Živka Budimira vrijede jedni, a za neke druge drugi kriterije. Sjećate se ranijih afera gdje se Sud BiH oglasio nenadležnim i spustio predmet na niže institucije. A predmet Budimira koji pripada nadležnosti općinskog ili kantonalnog suda, izmješten je na Sud BiH”, podsjeća lider SDA.

Upravo se čita:  Nakon 34 sata borbe vatrogasci ugasili požar kod Mostara

Komentirajući ulogu međunarodne zajednice u ovom slučaju, odnosno nakon hapšenja Budimira, Tihić je rekao da, po njegovom utisku, međunarodna zajednica, kao i SDA, podržava agencije za provođenje zakona i vladavinu prava.

”Tražimo isto tako od njih da rade u skladu sa Ustavom i zakonima i da ne budu u funkciji nekih politika. Ne možemo imati različite kriterije. Vi vidite neke političke stranke podržavaju vladavinu prava, podržavaju ovu akciju, ali ne podržavaju drugi dio koji kaže da niko nije kriv dok se to pravosnažnom presudom ne utvrdi. Već ga odmah proglašavaju krivim i lijepe mu etikete”, istakao je Tihić.

Moramo se baviti krizom

Nadalje, on je ukazao na teško stanje u Federaciji BiH po pitanju očuvanja fiskalne stabilnosti i privrede uopće.

”Vidite, mi umjesto da se bravimo tim problemima, godinu dana traje jedna haranga, traje jedan pokušaj neustavnog i nezakonitog preuzmanja vlasti, preuzimanja određenih javnih preduzeća, finansijskih resursa… Umjesto da rješavamo probleme građana, privrede, finansijske i druge probleme koji nas opterećuju i stvaraju probleme u životima građana”, istakao je Tihić.

Upravo se čita:  I kamen bi zaplakao: Almasa je imala osam godina kada se desio genocid, a danas je u UN-u ispričala svoju priču

Malo im MMF, pa žele prodati i ”BH Telecom”

Osvrnuo se i na ideje koje se na ”mala vrata” uvode u javnost BiH, a to je privatizacija ”porodičnog srebra”, to jest kompanija poput ”BH Telecoma”.

”Pazite, pokazalo se da SDP kao izborni pobjednik nije dorastao toj pobjedi, ima puno nekompetentnih kadrova. Za ovu situaciju u kojoj se nalazi FBiH najviše su oni, ipak, odgovorni. Prije svega zbog jedne nekompetentne politike trošenja sredstava. Malo im je MMF pa bi sad da prodaju ”BH Telecom”. Mi smo uvijek bili protiv toga. I u prošlom mandatnom periodu kad su neki iz SDA bili za prodaju ”BH Telecoma”, ja sam bio protiv. To je samo bacanje para u rupu bez dna”, upozorio je Tihić u intervjuu za agenciju Anadolija.

Imao sam dvije operacije u inozemstvu

Na kraju, lider SDA je za agenciju Anadolija potvrdio da je iz javnosti dosustvovao zbog liječenja.

”Da, ja sam imao dva operativna zahvata u inozemstvu, jedan u februaru, a drugi u martu. Oporavljam se. Hvala Bogu stanje se popravlja. To je jedan proces koji traje. Mislim da ću iza 1. maja početi polako da radim”, izjavio je Tihić za AA.

(Anadolija)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas