Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Sumnja u pranje novca: U Sarajevu uhapšen Dženis Kadrić, tjelohranitelj narkobosa Edina Gačanina Tita

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Edin Gačanin je uhapšen u Dubaiju prošle godine, kao i desetine drugih osumnjičenih.

Bivši pripadnik FUP-a Dženis Kadrić, tjelohranitelj šefa narko kartela Edina Gačanina Tita, uhapšen je jutros u Sarajevu, saznaje portal “Avaza”. Uhapsili su ga pripadnici MUP-a KS u njegovoj kući.

Kako saznajemo, Kadrić je uhapšen zbog sumnje u pranje novca i druge kriminalne aktivnosti. Kadrić je nedavno došao iz Dubaija.

Kadrić je u decembru prošle godine i u avgustu 2022. godine bio hapšen, ali je ubrzo pušten na slobodu.

Upravo se čita:  Povećale se novčane doznake iz u BiH iz inostranstva: "Tri su ključna faktora"

Narkobos Edin Gačanin Tito, kojeg je Kadrić čuvao, podsjećamo, sklopio je sporazum s Tužilaštvom u Nizozemskoj.

Presuda se odnosi na uvoz dviju pošiljki kokaina 2020. godine u ukupnom iznosu od više od 2.400 kilograma preko luka Roterdam i Hamburg i uvoz hemikalija za proizvodnju kristalnog meta.

Za Gačanina se piše da je rukovodio transportom kokaina u Evropu iz Perua, posebno od 2006. nadalje. DEA je 2017. o Gačaninu iznijela informacije i okarakterisala da je vođa “Tito i Dino kartela”, tzv. “super kartela” koji je djelovao iz Dubaija i koji je sarađivao s irskim klanom Kinahan, talijanskim Raffaele Imperialeom i Ridouanom Tagijem.

Upravo se čita:  Notarska komora FBiH: Notari su štit novog Zakona o sprečavanju pranja novca

Gačanin je uhapšen u Dubaiju prošle godine, kao i desetine drugih osumnjičenih. Nizozemska je tada zatražila njegovo izručenje, navodi NRC jer je, na osnovu poruka na kodiranim aplikacijama koje je dešifrovala policija, on osumnjičen za umiješanost u uvoz dviju pošiljki kokaina i pošiljke hemikalija za proizvodnju kristalnog meta, za koji je sada osuđen.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas