Nedjelja, 25 veljače, 2024

Susret Krišto – O’Brien u Sarajevu: Razgovarano o odnosima u BiH i aktualnim temama te o europskom putu BiH

Autor:Redakcija

Preporučeno

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto susrela se danas u Sarajevu s pomoćnikom američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove J. O'Brienom.

Na sastanku se razgovaralo o odnosima u BiH i aktualnim temama te o europskom putu BiH. Predsjedateljica je istaknula kako je Vijeće ministara BiH snažno opredijeljeno za ispunjavanje nužnih reformi za integriranje u Europsku uniju jer je to prije svega interes svih nas u Bosni i Hercegovini.

Naglasila je da samo kroz otvoreni dijalog i konsenzus u donošenju odluka od strane institucija i tijela vlasti BiH te poštivanjem ustavne strukture i nadležnosti institucija na svim razinama vlasti možemo osigurati trajnu stabilnost, prosperitet BiH i provedbu nužnih reformi. Informirala je kako je Vijeće ministara u parlamentarnu proceduru uputilo 13 nacrta zakona, od čega je osam EU zakona. Istaknula je kako očekuje i konkretno prepoznavanje rezultata rada institucija u BiH kroz otvaranja pregovora tijekom ožujka ove godine.

Upravo se čita:  Notarska komora FBiH: Notari su štit novog Zakona o sprečavanju pranja novca

Također, naglasila je osobit značaj sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva koja podrazumijeva i implementaciju Odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda i implementaciju svih presuda Europskoga suda za ljudska prava. Ovo je kako obveza isto tako i ključni prioritet čije će ispunjenje omogućiti brži napredak BiH te pomoći rješavanju svih ostalih pitanja koja nas u ovome trenutku opterećuju.

Upravo se čita:  Povećale se novčane doznake iz u BiH iz inostranstva: "Tri su ključna faktora"

Predsjedateljica Krišto je informirala pomoćnika američkog državnog tajnika O’Briena o izradi Plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan. Izrazila je očekivanje da će u dijalogu s Europskom komisijom žurno biti usuglašena finalna reformska agenda u kojoj bi bile pobrojani svi investicijski projekti i potrebna financijska sredstva za njihovu provedbu.

Napomenula je kako je Vijeća ministara u svome radu iskazalo potpunu opredijeljenost za makroekonomsku stabilnost BiH, među ostalim i kroz energetske i strukturne projekte.

Upravo se čita:  Predsjedateljica Krišto sa zapovjednikom EUFOR-a general-bojnikom Sticzom

Na kraju susreta predsjedateljica Krišto je zahvalila pomoćniku američkog državnog tajnika O’Brienu na posjetu te podsjetila kako se politika kojoj pripada zalaže za jačanje institucija BiH, poštivanje Ustava te jednakopravnost tri konstitutivna naroda i svih drugih građana u BiH te kako vjeruje kako će odgovornost i dijalog političkih predstavnika u institucijama vlasti BiH rezultirati njihovim jačanjem, a nametanje bilo kakvih odluka vodi u suprotnome smjeru.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Teška nesreća u Njemačkoj: Porscheom se zabio u državljane BiH

Na isključenju sa njemačkog autoputa A96 preksinoć je došlo do udesa u kojem je povrijeđen jedan državljanin Bosne i...

Još vijesti za vas