Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Svaki četvrti građanin Bosne i Hercegovine redovno koristi beskontaktne kartice

Preporučeno

Bosna i Hercegovina u odnosu na region bilježi veoma dobre rezultate kada je riječ o beskontaknim transakcijama. Ukupna upotreba ovog načina plaćanja Visa karticama porasla je za skoro 162 posto u odnosu na mart prošle godine. Ovim promjenama doprinijela je i COVID-19 kriza koja ne jenjava i usmjerava ljude da zbog brige o zdravlju iz korijena mijenjaju svoje navike. Potrošači, bez obzira na to šta kupuju, prelaze na trgovinu koja je prvenstveno digitalne prirode.

Oko dvije trećine građana spremno je da plaćanja obavlja na ovaj način, jer im to donosi brojne pogodnosti, pokazali su rezultati regionalnog istraživanja kompanije Visa u okviru kampanje „U korak sa digitalnom budućnošću”. Većina ističe da su glavne prednosti upotrebe beskontaktnih kartica – brzina, jednostavnost rukovanja i praktičnost.

Do većih pomaka u ponašanju potrošača došlo je i širom svijeta, sa fokusom na e-trgovinu i sveobuhvatnu potrebu za iskustvom bez kontakta na prodajnom mjestu. Na primjer, 13 miliona ljudi u Južnoj Americi i na Karibima obavilo je svoju prvu kupovinu na mreži tokom prvog kvartala 2020. godine, a 31 milion Amerikanaca je u martu 2020. prislonilo Visa beskontaktnu karticu ili digitalni novčanik, u poređenju sa 25 miliona u novembru.

Upravo se čita:  Uskoro otvaranje: Počelo postavljanje prvog sloja asfalta na mostu Počitelj

Visa sarađuje sa partnerima iz industrije platnih usluga na podizanju limita za beskontaktno plaćanje. Nakon povećanja beskontaktnih ograničenja, u Evropi viđamo dodatnih 29 miliona prenosa na sedmičnom nivou koji više ne zahtijevaju PIN. U Bosni i Hercegovini je ograničenje povećano na maksimalno 90 BAM, čime je potrošačima omogućeno da jednostavno prislone Visa karticu i plate bez unosa PIN-a. Povećani limit bez unosa PIN-a predstavlja porast od 50 posto u odnosu na prijethodni iznos od 60 BAM, čime se potrošačima dodatno olakšavaju svakodnevne transakcije.

Visa istraživanje je pokazalo i to da svaki četvrti građanin Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore danas redovno koristi beskontaktne kartice, s tim da je lider u regionu po upotrebi beskontaktne tehnologije Sjeverna Makedonija. U ovoj zemlji čak 68 posto ispitanika koristi ovu metodu prilikom plaćanja. Albanija, sa druge strane, bilježi najnižu upotrebu – tek jedan od 10 potrošača plaća na ovaj način, ali su oni motivisani da se bolje upoznaju sa ovom tehnologijom i koriste njene benefite.

Upravo se čita:  Prodaje se devastirano bh. odmaralište na čarobnom dijelu hrvatske obale, poznata početna cijena

Prema riječima Vladimira Đorđevića, generalnog direktora kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu, pandemija COVID-19 promijenila je potrošačke navike građana i uticala na prihvatanje novih tehnologija prilikom plaćanja.

„Istraživanje koje smo uradili u regionu prije više od mjesec dana potvrdilo nam je da potrošači u Bosni i Hercegovini usvajaju inovativne metode plaćanja i da beskontaktno postaje novi standard. Vrijeme je svima dragocjeno, navike smo morali da promjenimo zbog prisutnosti virusa, a trgovci kontinuirano traže načine da unaprijede iskustvo plaćanja”, ističe Đorđević i napominje da su ovakva istraživanja navika potrošača za kompaniju kao što je Visa dragocjena i da se nastavlja rad na ubrzanju prihvatanja beskontaktnog plaćanja.

Upravo se čita:  Centralna banka BiH primila 480 miliona KM oštećenog novca

Prema istraživanju, svaki osmi potrošač u Bosni i Hercegovini koristi mobilni telefon za beskontaktna plaćanja, dok je 59 posto upoznato sa opcijom mobilnog novčanika. Oko 43 posto korisnika je izrazilo želju da plaća aplikacijama na mobilnim telefonima u budućnosti.

Visa je nedavno predstavila Apple Pay uslugu u Srbiji, zahvaljujući kojoj korisnici Visa kartica Raiffeisen banke mogu da uživaju u dodatnim pogodnostima i plaćaju robu i usluge jednostavnim prislanjanjem svog mobilnog telefona. Sa druge strane ovaj vid plaćanja pomaže malim i srednjim preduzećima da povećaju prodaju, poboljšaju novčani tok i razvijaju svoje poslovanje bez potrebe za dodatnim hardverom.

Početkom godine ova usluga stigla je u Crnu Goru, a u planu je da se digitalni novčanik predstavi i drugim zemljama regiona kako bi bile povezane inovativnom, sigurnom i bezbjednom platnom mrežom.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas