Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Svako registrirano vozilo ima pravo na dva besplatna popravka kvara i jedan prijevoz do servisa

Preporučeno

Vozilima koja su u kvaru na privatnim prostorima i prostorima za mirovanje mogu se pružiti besplatne usluge popravka na licu mjesta u cilju stavljanja vozila u mobilno stanje, s tim da će prednost imati vozila koja trebaju pomoć na cesti, ali ona nemaju pravo na besplatne usluge prijevoza jer ne ometaju promet za druga vozila i sudionike u prometu.

Mnogi vozači koji prometuju cestama Federacije BiH još uvijek ne znaju da u slučaju kada ih zbog kvara vozilo “ostavi” na cesti, imaju godišnje pravo na određen broj besplatnih usluga pomoći na cesti, od kojih jedna uključuje i prijevoz vozila do servisa.

Naime, na osnovi ugovora za poslove “Pomoć – informacije” potpisanog s Javnim poduzećem Ceste Federacije BiH, BiHAMK i Automoto savez u BiH obvezni su svim motoriziranim građanima s registriranim vozilom u Federaciji BiH bez naknade pružiti najviše jednu uslugu na osposobljavanju vozila tijekom mjeseca, a maksimalno tri usluge godišnje. Kako su objasnili iz BiHAMK-a i Automoto saveza u BiH, riječ je o dvjema uslugama popravka vozila na cesti i jednoj usluzi prijevoza vozila. Kada je riječ o AMS-u BiH, besplatne usluge pomoći na cesti mogu se dobiti pozivom na broj 1288 ili 036/331-991

Na navedenom broju vozači mogu dobiti informacije o stanju i prohodnosti cesta i uvjetima o vožnji u Bosni i Hercegovini. Također, AMS BiH je dužan, ako utvrdi da se vozilo do 3,5 t najveće dopuštene mase ne može staviti u mobilno stanje, izvršiti uklanjanje vozila s kolnika tako da će ga besplatno prevesti do svoje baze, najbliže registrirane servisne radionice za popravak vozila ili do odgovarajućeg parkirališta, po zahtjevu vlasnika, na udaljenost od maksimalno deset kilometara. Vozilima koja su u kvaru na privatnim prostorima i prostorima za mirovanje mogu se pružiti besplatne usluge popravka na licu mjesta u cilju stavljanja vozila u mobilno stanje, s tim da će prednost imati vozila koja trebaju pomoć na cesti, ali ona nemaju pravo na besplatne usluge prijevoza jer ne ometaju promet za druga vozila i sudionike u prometu.

Upravo se čita:  Mladić iz Zenice vozio 278 kilometara na sat: Policija ga kaznila sa 840 KM

U slučaju značajnog povećanja poziva za pomoć na cesti prednost će imati oni koji traže intervenciju na cesti većeg ranga u odnosu na cestu nižeg ranga. AMS BiH dužan je pružiti besplatnu uslugu pomoći na cesti u dijelu Federacije BiH: Hercegovačko-neretvanska županija (Mostar, Čitluk, Čapljina, Stolac, Neum i Ravno), Zapadnohercegovačka županija (Grude, Ljubuški, Široki Brijeg i Posušje), Hercegbosanska županija (Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Drvar i Bosansko Grahovo), Srednjobosanska županija (Kiseljak, Kreševo, Fojnica, Vitez, Busovača, Jajce i Dobretići) te Posavska županija (Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac).

Upravo se čita:  Šokantan slučaj u bh. gradu: Sin izveo oca na ulicu i molio vozače da ga pregaze!?

Gradovi

U skladu s navedenim ugovorom s JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine o obavljanju poslova “Pomoć – informacije” BiHAMK je na području Unsko-sanske, Tuzlanske, Zeničko-dobojske, Bosansko-podrinjske, Sarajevske, Srednjobosanske i Hercegovačko-neretvanske županije (odnosno na području sljedećih gradova: Bihać, Cazin, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ, Sanski Most, Velika Kladuša, Bužim; Tuzla, Kladanj, Banovići, Živinice, Kalesija, Sapna, Teočak, Čelić, Srebrenik, Gračanica, Lukavac; Doboj Istok, Olovo, Zenica, Kakanj, Zavidovići, Žepče, Maglaj, Tešanj, Usora, Doboj Jug; Goražde, Prača, Ustikolina; Bugojno, Gornji Vakuf/Uskoplje, Donji Vakuf, Travnik, Novi Travnik; Konjic, Mostar, Jablanica, Prozor/Rama; Stari Grad – Sarajevo, Centar – Sarajevo, Novo Sarajevo, Novi Grad – Sarajevo, Ilidža, Vogošća, Hadžići, Trnovo, Ilijaš, Visoko, Breza, Vareš) dužan svim motoriziranim građanima koji posjeduju vozilo registrirano u FBiH pružiti jednu uslugu na osposobljavanju vozila na cesti (popravak vozila) tijekom mjeseca, a maksimalno tri usluge godišnje, i to dvije usluge popravka vozila na cesti i ako se utvrdi da se kvar ne može otkloniti na cesti, jednu uslugu prijevoza vozila do baze AMK ili najbliže servisne radionice odnosno parkirališta po zahtjevu vlasnika na udaljenost od maksimalno deset kilometra od lokacije kvara, a u cilju neometanog odvijanja prometa.

Upravo se čita:  Lijepa vijest sa KCUS-a: Djeca više ne moraju ići van BiH, na hirurgiji se ponovo vrši ugradnja kohlearnih implantata

Vozilima koja su u kvaru izvan ceste na javnim parkiralištima i prostorima za mirovanje mogu se pružiti besplatne usluge popravka vozila na licu mjesta, s tim da će prednost imati vozila koja trebaju pomoć na cesti. Vozila izvan ceste nemaju pravo na besplatne usluge prijevoza jer ne ometaju promet za druga vozila i sudionike u prometu. Besplatne usluge pomoći na cesti BiHAMK-a mogu se dobiti pozivom na broj 1282 ili (033) 282-100.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

U Kiseljaku uvedene redukcije vode, neka naselja danima bez vodosnabdijevanje

Iz kiseljačkog JP “Vodovod i kanalizacija” jutros, je saopćena informacija o redukciji vodosnabdijevanja na određenim područjima. Iz ViK-a Kiseljak je...

Još vijesti za vas