Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Sve je krenulo od lifta: Kako je jedna žena zarazila najmanje 71 osobu, a nije ni sama znala da je zaražena?

Preporučeno

– Od 22. aprila 2020. godine, A0 nije imala simptome, ali je identifikovan klaster od 71 pacijenata pozitivnih na virus korona. Naši rezultati ilustruju kako jedna asimptomatska infekcija može da rezultira širokim prijenosom u zajednici, saopštili su istraživači.

Sve je počelo u liftu, objavili su istraživači u časopisu “Emerging Infectious Diseases” koji objavljuje američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi Žena.

Žena se vratila u provinciju Heilonđang sa putovanja po Americi 19. marta, otprilike sedam dana nakon što je u toj provinciji diganostikovan posljednji slučaj Covida-19. Nije imala simptome i bila je negativna na testiranju, no uprkos tome vlasti su zatražile da provede određeno vrijeme u samoizolaciji.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena u pljački kampera u Njemačkoj: Tročlana banda privedena

Niko nije posumnjao da nešto nije u redu dok čovjek bez jasne povezanasti sa ovom ženom nije doživio moždani udar. Međutim, ispostavilo se da je bio na zabavi kod rodice koja je komšinica pomenute žene, odnosno živi u istoj zgradi kao i ona.

Kada su istraživači na koncu svega sastavili priču, utvrdili su da je ona zapravo kontaminirala lift svoje zgrade. Njena komšinica sa sprata ispod, koja je koristila isti lift, dobila je virus, a potom ga je prenijela na svoju majku i partnera svoje majke. Oni su potom otišli na zabavu i zarazili pacijenta koji je dobio moždani udar i njegove sinove.

Upravo se čita:  Porodična drama u Salzburgu: Nasilnik (19) iz BiH prijetio majci

Pacijent koji je dobio moždani udar i njegova dva sina bili su hospitalizovani u dvije bolnice. Najmanje 28 ljudi je zaraženo u jednoj, a 20 u drugoj.

Kada je kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti istražio genetsku šaru virusa pronađenog u novoj epidemiji, otkrili su da se razlikuje od sojeva koji su prethodno pronađeni u Kini. Virusi kod svih pacijenata bili su genetski identični ili bar veoma slični, zbog čega su vjerovali da virus potiče iz inostranstva.

Kada su istraživači saznali da se komšija jednog od slučajeva nedavno vratio iz inostranstva, ponovo su je testirali. Ona nije bila pozitivna, ali su detektovana antitijela na virus, što je ukazalo da je prije toga bila zaražena. Istraživači su ovu ženu imenovali kao A0, odnosno pacijenta koji je bio prvi slučaj.

Upravo se čita:  Putnik iz Banja Luke uhvaćen zbog lažiranja dokumenata na letu za Dortmund

– Vjerujemo da je A0 bio asimptomatski prenosioc i da je B1.1 (njena komšinica) zaražena tako što je dodirivala površine u liftu u zgradi u kojoj su obje živjele, napisali su naučnici.

Ostali stanari u ovoj zgradi testirani su negativno.

– Od 22. aprila 2020. godine, A0 nije imala simptome, ali je identifikovan klaster od 71 pacijenata pozitivnih na virus korona. Naši rezultati ilustruju kako jedna asimptomatska infekcija može da rezultira širokim prijenosom u zajednici, saopštili su istraživači.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas